Gündem Pencereler hep ölüme açılıyor! 18 ayda 22’nci ‘yüksek şüphe’

Pencereler hep ölüme açılıyor! 18 ayda 22’nci ‘yüksek şüphe’

17.08.2023 - 06:38 | Son Güncellenme:

Son zamanlarda ‘yüksekten düşerek’ ölen kadınların sayısındaki artış, bu tür şüpheli ölümleri yeniden gündeme getirdi. Son 18 ayda 22 kadın, pencere ya da balkondan düşerek hayatını kaybetti.

Pencereler hep ölüme açılıyor 18 ayda 22’nci ‘yüksek şüphe’

Çiğdem Yılmaz / İSTANBUL - Kadıköy’de avukat Doğan Can Gündüz’ün, Fatma Duygu Özkan’ı 4. kattan atarak ölümüne neden olma suçlamasıyla tutuklanması, gözleri yüksekten düşmeye bağlı şüpheli ölümlere çevirdi. Son 18 ayda en az 22 kadın yüksekten düşmeye bağlı olarak şüpheli bir şekilde yaşamını yitirirken, Adli Tıp uzmanı Prof. Dr. Halis Dokgöz, cinayet ispatının zor olması nedeniyle erkeklerin kadınları öldürmek için bu yola başvurduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

Kadın cinayetlerinde önemli bir paya sahip yüksekten düşmeye bağlı ölümler, Ankara’da 2018 yılında bir plazanın 20’nci katından düşen Şule Çet’in ölümüyle gündeme gelmiş, Çet’in intihar etmediği, öldürüldüğü ortaya çıkmıştı.

SON OLAY KADIKÖY’DE

Türkiye’de son yıllarda buna benzer şüpheli ölümler, her geçen gün artıyor. Son vaka da, Kadıköy’de yaşandı. 38 yaşındaki Fatma Duygu Özkan, avukat Doğan Can Gündüz’ün (41) evinin 4. katından düşerek hayatını kaybederken, görgü tanıkları genç kadının arkasında bulunan erkek tarafından itilerek aşağı atıldığını söyledi. Bu ifadeler sonrası gözaltına alınan Gündüz, mahkeme tarafından ‘kasten öldürme’ şüphesiyle tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Pencereler hep ölüme açılıyor 18 ayda 22’nci ‘yüksek şüphe’

Kızının düşmediğini, aşağıya atıldığını belirten anne Nursel Uyar, “Benim canım yandı. İki tane okuyan kız evladı vardı. Bu gidişle kız evlatlarımızın ve anaların sonu iyi olmayacak. Türkiye’de kadınlara şiddet uygulayanlara, kadın cinayeti işleyenlere lütfen cezasını ağır versinler. Bu gidişle sonumuz iyi değil. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a buradan sesleniyorum. Yalvarıyorum kendisine. Pırıl pırıl bir insandı. Ne yaptığı belirsiz bir arkadaşı. İnanmış, güvenmiş. Kendini emanet etmiş, misafir olarak evine gitmiş. Adam zaten yarım akıllıymış.

Haberin Devamı

Alkolü alınca kızıma saldırıyor. Kızım da balkona çıkıyor. Balkonda direnmiş. Aşağıda görenler var zaten. İmdat diye bağırıyor. Ondan sonra zorlamış tepetakla atmış” dedi. Fatma Duygu Özkan, vasiyeti üzerine dün İzmir’in Tire ilçesinde  3 yıl önce akrabası tarafından öldürülen ağabeyinin yanına defnedildi.

Pencereler hep ölüme açılıyor 18 ayda 22’nci ‘yüksek şüphe’

‘DÜŞME DEĞİL DÜŞÜRÜLME’

Son yıllarda yüksekten düşmeye bağlı yaşanan şüpheli ölümlerle ilgili Milliyet’e değerlendirmelerde bulunan Adli Tıp uzmanı Prof. Dr. Halis Dokgöz, “Yüksekten düşme olgularına yüksekten düşme değil, ‘düşürülme’ diyorum. Eskiden Adli tıpta bunlar yüksekten düşme vakaları olarak istatistiklere giriliyordu ama son zamanlarda kesin emin olamıyoruz. Özellikle kadınsa bunun yüksekten düşürülme olasılığı da artıyor. Bu ölümlerde, kaza mı cinayet mi ayrımı net yapılamıyor. Gerçekten ciddi bir araştırma gerekiyor.

Haberin Devamı

Olay yeri incelemesi, otopsi ve görgü tanıklarından alınan ifadeler gibi hepsinin bir arada değerlendirdikten sonra ancak kaza, intihar, veya cinayet ayrımı söz konusu olabildiği anlaşılıyor O nedenle erkelerin bunu bir yöntem olarak kullanmaya başladıklarını düşünüyorum. Hem medyaya yansıyan vakalardan görüyoruz, hem de adli tıpta otopsi yaptığımız vakalardan görüyoruz. Kişiler bunu artık ‘Nasıl olsa saptanamıyor’ yaklaşımıyla değerlendiriyorlar. Bu tip vakalarda hızlı hareket etmemek gerekiyor. Adli tıp raporlarını yazarken de acele etmemek gerekiyor. Her bir ayrıntıyı titizlikle değerlendirmek gerekiyor ki, cinayet mi intihar mı ya da kaza mı ayrımı yapılabilsin” ifadelerini kullandı.

İŞTE O ŞÜPHELİ ÖLÜMLER

Son 18 ayda yüksekten düşmeye bağlı olarak en az 22 şüpheli ölüm yaşandı. Şüpheli olarak kayıtlara geçen ölümler:

- Konya’da Melike Şahin (20), erkek arkadaşının 4. kattaki evinin balkonundan düşerek hayatını kaybetti.(Ocak 2022)

Haberin Devamı

- Gaziantep’te Adile Kılıç (22), geçen 4. kattaki evinin balkonundan düşüp can verdi. Düştüğünde erkek arkadaşı da evdeydi.(Ocak 2022)

- Özge Binnur Oruç, Esenyurt’a 6’ncı kattan düşerek yaşamını yitirdi.(Mart 2022)

- Eşiyle İstanbul’a gelen Ebru Çizdam, kaldıkları otelin 7. katından düşüp hayatını kaybetti. Düşmeden önce eşiyle tartıştığı kamera görüntülerine yansıdı.(Mart 2022)

- İstanbul’da 17 yaşındaki Rabia Yaman bir rezidansın 10’uncu katından düşüp hayatını kaybetti.(Mayıs 2022)

- İstanbul’da Leyla Aksu (25) 4’üncü kattaki evinde balkondan düştü. Komşuları evde tartışma sesleri duyduğunu belirtti.(Haziran 2022)

- İstanbul’da Yonca Türkmen, 15. kattan düşüp can verdi.(Haziran 2022

- İstanbul’da 7. kattan düşen Nefise M. hayatını kaybetti.(Haziran 2022)

- Eskişehir’de Zerin Kılınç (36), oturduğu ikinci katın penceresinden düşerek yaşamını yitirdi.(Haziran 2022)

- Rus model Sofia Olifrenko (24) Şişli’de bir otelin çatı katından düşüp hayatını kaybetti.(Temmuz 2022)

Haberin Devamı

- İngiltere’den tatile gelen Jenna Smith Antalya’da kaldığı otelin 7. katından düşüp öldü.(Temmuz 2022)

- Samsun’da yaşayan Kader Keskin 4. kattan (23) düşüp yaşamını yitirdi.(Ağustos 2022)

- Kağıthane’de 3. katın balkonundan düşen Hadel Alhadad (32) öldü.(Ağustos 2022)

- Adana’da 10 katlı binanın 3. katından düşen 16 yaşındaki Zeynep İbiş öldü.(Ağustos 2022)

- Alanya’da otelin balkonundan düşen Elena Gitlevich (45) hayatını kaybetti.(Ekim 2022)

- Samsun’da Esmanur Şeyma Oktay (24), 6. kattaki evinin penceresinden düşüp öldü. (Ocak 2023)

- Mardin’de binanın 6. katındaki terasından düşen Beritan Beşar (14), hayatını kaybetti. (Nisan 2023)

- İstanbul’da eşiyle tartışan 21 yaşındaki Çağla G. evinin balkonundan düşüp yaşamını yitirdi. (10 Mayıs 2023)

- Manisa’da pencereden atladığı iddia edilen A.G (43) yaşamını yitirdi.(Nisan 2023)

- Kızıltepe’de 2. kattan düştüğü iddia edilen 19 yaşındaki İ.E.T. öldü. (Nisan 2023)

- Aksaray’da Saliha Tuncel 7. kat balkondan düşerek yaşamını yitirdi.(Mayıs 2023)

- İstanbul’da Fatma Duygu Özkan 4. kattan düşüp hayatını kaybetti.(Ağustos 2023)

Pencereler hep ölüme açılıyor 18 ayda 22’nci ‘yüksek şüphe’