Dünya Ukrayna taarruza hazır!

Ukrayna taarruza hazır!

28.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna’nın topraklarını geri almak için hazırlandığı karşı taarruz başlamak üzere. Ukrayna yönetiminin verdiği son mesajlar, taarruzun her an başlayabileceği şeklinde değerlendirildi.

Ukrayna taarruza hazır

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaş devam ederken, bir süredir beklenen Ukrayna’nın karşı taarruzu başlamak üzere. Ukraynalı yetkililer son günlerde karşı taarruzla ilgili dikkat çekici açıklamalar yapıyor. Son olarak Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov, BBC’ye yaptığı açıklamada, ülkesinin Rus güçlerine karşı uzun süredir beklenen karşı saldırıya hazır olduğunu söyledi. Danilov, herhangi bir tarih vermedi ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in işgal güçlerinden topraklarını geri almak için saldırının “yarın, ertesi gün ya da bir hafta içinde başlayacağını” belirtti. Danilov, Ukrayna hükümetinin bu kararda ‘hata yapma hakkı olmadığını’ çünkü bunun ‘kaybedemeyecekleri tarihi bir fırsat olduğunu’ vurguladı.

Haberin Devamı

‘Vakit geldi’

Öte yandan Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeri Zaluzni de, karşı taarruzun her an başlayabileceği yönündeki iddiaları doğrular nitelikte bir açıklama yaptı. General Zaluzni, “Bize ait olanı geri alma vakti geldi” şeklinde bir paylaşımda bulunurken, bu paylaşım büyük dikkat çekti.

Ukrayna aylardır bir karşı saldırı hazırlığında. Ancak ülke askerlere eğitim vermek ve Batılı müttefiklerinden askeri malzeme almak için mümkün olduğunca çok zamana ihtiyacı olduğunu söylüyordu. Bununla birlikte Rusya’nın da yoğun biçimde bu taarruza karşı koymak için hazırlandığı biliniyor. Rus ordusunun başta Kırım olmak üzere, elinde tuttuğu birçok noktada hendekler kazdığı ve tank tuzakları hazırladığı uydu görüntülerinden tespit edilmişti.

Haberin Devamı

AB Rusya’nın 200 milyar Euro’sunu dondurdu

Avrupa Birliği, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya ait 200 milyar Euro’nun dondurulduğunu duyurdu. DW Türkçe’nin Alman basınından aktardığı habere göre, AB Komisyonu, üye ülkelerde Rusya Merkez Bankası’na ait dondurulan varlığın 200 milyar Euro’ya yükseldiğini bildirdi.

Rus merkez bankasının yurt dışında, G7 ve AB ülkelerinde dondurulan varlıklarının ise yaklaşık 300 milyar Euro’yu bulduğu belirtildi.

‘Zaporijya’da yalan söyleyecekler!’

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Kiev’in beklenen karşı saldırısını püskürtmek için işgal altındaki Zaporijya Nükleer Santrali’nde büyük bir kaza “simüle edeceğini” iddia etti. Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın istihbarat biriminden cuma günü yapılan açıklamada, “Ruslar büyük bir provokasyona hazırlanıyor. Yakın zamanda Zaporojye Nükleer Santrali’nde bir kaza meydana gelmiş gibi gösterecekler” denildi. Ukrayna istihbaratı, santral bölgesine Rusya’nın kendisinin bir saldırı düzenleyeceğini sonra da nükleer sızıntı yaşandığını söyleyeceğini iddia etti. Bu durumda uluslararası yetkililerin bölgeye gitmesi ve Rusya’nın zaman kazanması beklenebilir.