Dünya Ukrayna’dan BMGK’ya olağanüstü toplantı çağrısı

Ukrayna’dan BMGK’ya olağanüstü toplantı çağrısı

26.03.2023 - 20:23 | Son Güncellenme:

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Belarus'a taktik nükleer silah yerleştirme kararı sonrası Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) olağanüstü toplantı çağrısında bulundu.

Ukrayna’dan BMGK’ya olağanüstü toplantı çağrısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün Belarus’a nükleer silah yerleştireceklerini açıklamasının ardından Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) olağanüstü toplantı çağrısında bulundu. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Rusya Federasyonu'nun Belarus topraklarına taktik nükleer silah konuşlandırma niyetine ilişkin son açıklaması, Putin'in cani rejiminin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nın temel ilkelerini ve nükleer silahsızlanma mimarisi ile bir bütün olarak uluslararası güvenlik sistemi baltalayan başka bir provokatif adımdır” denildi.

Haberin Devamı

Açıklamanın Rusya’nın insanlığa karşı suçlara ve savaş suçlarına rağmen savaş alanında galip gelmediğini gösterdiği ifade edilen açıklamada, Belarus halkına nükleer silahların konuşlandırılmasını engelleme çağrısında bulunuldu.

G7 ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden, Belarus yönetiminin topraklarına nükleer silah yerleştirilmesini kabul etmesi durumunda bunun neden olacağı sonuçlar hakkında uyarması istenilen açıklamada, “Ukrayna, Kremlin'in nükleer şantajına karşı özellikle Birleşik Krallık, Çin, ABD ve Fransa'nın etkili önlemler almasını bekliyor. Bu amaçla BM Güvenlik Konseyi'ni derhal olağanüstü toplantıya çağırıyoruz” denildi.

"KREMLİN, BELARUS'U REHİN ALDI"

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Belarus’a nükleer silah yerleştirileceği açıklamasına ilişkin, "Kremlin, Belarus'u nükleer rehin aldı" dedi.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün Belarus’a nükleer silah yerleştireceklerini açıklamasının ardından Ukrayna'dan yanıt geldi. Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Putin'in Belarus'a taktik nükleer silah yerleştirilmesine ilişkin açıklaması, Belarus toplumunda Rusya ve Putin'e yönelik olumsuz algı ve kamuoyu reddini en üst düzeye çıkarıyor. Ülkenin iç istikrarsızlaşmasına doğru atılan bir adım. Kremlin, Belarus'u nükleer rehin aldı" ifadelerini kullandı.

NATO: “RUSYA'NIN NÜKLEER SÖYLEMİ TEHLİKELİ VE SORUMSUZCA”

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Belarus’a nükleer silah yerleştireceklerini dair açıklamasını “tehlikeli” ve “sorumsuzca” olarak nitelendirirken, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise, Belarus’a yönelik yeni yaptırım sinyali verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün Belarus’a nükleer silah yerleştireceklerini açıklamasının ardından NATO Avrupa Birliği’nden (AB) açıklama geldi. NATO Sözcüsü Oana Lungescu yaptığı açıklamada, "Rusya'nın nükleer söylemi tehlikeli ve sorumsuzca. NATO tetikte ve durumu yakından izliyoruz. Rusya'nın nükleer duruşunda bizimkisini değiştirmeye sevk edecek herhangi bir değişiklik görmedik. Tüm NATO'yu korumaya ve savunmaya kararlıyız” dedi.

Haberin Devamı

Rusya'nın NATO'nun nükleer paylaşımına dair yaptığı atıfların tamamen yanıltıcı olduğunu vurgulayan Lungescu, “NATO müttefikleri uluslararası taahhütlerine tamamen saygı duyarak hareket ederler. Rusya, en son Yeni START Antlaşması'na katılımını askıya alarak, silah kontrolü taahhütlerini sürekli olarak bozdu. Rusya taahhütlerine geri dönmeli ve iyi niyetle hareket etmelidir" diye konuştu.

 

“AB, DAHA FAZLA YAPTIRIMLA YANIT VERMEYE HAZIR”

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yaptığı açıklamada, “Belarus’un Rus nükleer silahlarına ev sahipliği yapması gerginliğin sorumsuzca tırmandırılması ve Avrupa güvenliğine yönelik bir tehdit anlamına gelir. Belarus bunu hala durdurabilir, bu onların tercihi. AB, daha fazla yaptırımla yanıt vermeye hazır” dedi.