Dünya Ukrayna'dan ilk açıklama! Zelenskiy: Saldırmayacağız, kendimizi savunacağız

Ukrayna'dan ilk açıklama! Zelenskiy: Saldırmayacağız, kendimizi savunacağız

24.02.2022 - 07:07 | Son Güncellenme:

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna kentlerini bombalamasının ardından bir açıklama yayınlandı. Zelenskiy dünyaya, "Saldırmayacağız, kendimizi savunacağız" mesajını iletti. Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'yı yok etmek istediğini belirtti.

Rusya'nın saldırısı sonrasında açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız." ifadelerini kullandı. Zelenskiy, Ukraynalıları 'panik yapmamaya' çağırdı, zafer sözü verdi.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülke çapında sıkıyönetim ilan ettiğini de duyurdu.

Zelenskiy, ülkeye yönelik füze saldırıları olduğu yönündeki haberleri doğruladı. Zelenskiy, ülkesinin altyapılarına ve sınır muhafızlarına füze saldırıları düzenlediğini söyledi.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI: BARIŞÇIL KENTLERE SALDIRI SÜRÜYOR

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Perşembe günü ülkenin dört bir yanındaki şehirlerde patlamalar duyulduğunu vurgulayarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i "tam ölçekli bir işgal" başlatmakla suçladı.

Kuleba, "Putin, Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı bir işgal başlattı. Barışçıl Ukrayna şehirleri saldırı altında" dedi ve ekledi: "Bu bir saldırganlık savaşı. Ukrayna kendini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin'i durdurabilir ve durdurmalı. Şimdi harekete geçme zamanı."

Haberin Devamı

UKRAYNA İÇİŞLERİ BAKANI: TOPRAKLARIMIZA GİRENİ VURACAĞIZ

Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Gerashchenko da "Topraklarımıza gireni vuracağız. Binlerce Ukrayna ve Rus askeri ölür. Siz Rus halkı yaklaşan trajediyi durdurabilirsiniz. Rus elitler, sanatçılar, ressamlar susmayın. Ukrayna, Rusya değildir ve Rusya’nın düşmanı da değildir. Bize rahat, barış içinde yaşama imkanı verin. Putin’i durdurun." ifadelerini kullandı.

"SAVAŞI DURDURUN"

Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler büyükelçisi, Rusya başkanlığındaki Güvenlik Konseyi'ne ülkesine karşı "savaşı durdurmak için mümkün olan her şeyi yapması" çağrısında bulundu.

Kyslytsya, şu anda konseyin dönem başkanlığını yürüten Rusya'nın BM büyükelçisi Vassily Nebenzia'yı "Putin'i aramaya, (Dışişleri Bakanı Sergey) Lavrov'u (saldırganlığı) durdurmaya çağırmaya" çağırdı.

ZELENSKIY LİDERLERLE GÖRÜŞTÜ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda, Boris Johson ile görüştüğünü belirterek, "Putin'i, Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşı, durdurmaya çağırın. Dünya, Putin karşıtı bir koalisyon oluşturmalı ve acil yaptırımlar, savunma ve mali destekte bulunmalı. Hava sahasını kapatın. Dünya Rusya'yı, barışa zorlamalı" dedi.