Dünya Dünya ayağa kalktı! Rus işgaline tepki yağıyor

Dünya ayağa kalktı! Rus işgaline tepki yağıyor

24.02.2022 - 06:34 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberine göre; Rusya lideri Vladimir Putin, dünyanın korktuğu açıklamayı yaptı ve Ukrayna'ya savaş ilan etti. İşgalin başlamasının ardından peş peşe açıklamalar geliyor.

Rusya'nın askeri harekatını ABD, İngiltere, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler (BM) ve NATO liderleri şiddetle kınadı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden saldırıyı kınadı ve Rusya'yı sorumlu tutacağına söz verdi. Biden, Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy ile konuştuğunu ve Zelenskiy'nin kendisini Ukrayna halkının yanında olmaya çağırdığını belirtti.

Biden, "G7 liderleri ile görüşeceğim. ABD, müttefiklerimiz ve ortaklarımız Rusya'ya ağır yaptırımlar uygulayacak" dedi.

ABD lideri, Rus saldırısından dakikalar sonra yaptığı yazılı açıklamada ise "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımdan yalnızca Rusya sorumludur" ifadesini kullandı. ABD ile müttefiklerinin birleşik ve kararlı bir şekilde karşılık vereceğini belirten Biden, “Tüm dünyanın Rus askeri güçlerinin sebepsiz ve haksız bir saldırısına maruz kalan Ukrayna halkı için dua ettiğini” söyledi.

Haberin Devamı

Joe Biden, ABD halkına sesleneceği bir konuşma yapacak.

FRANSA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya'ya Ukrayna'daki askeri faaliyetleri bir an önce durdurması çağrısı yaptı ve Kiev yönetiminin yanında olduklarını yineledi. Fransa Cumhurbaşkanlığı ulusal güvenlik konseyinin bugün toplanacağını duyurdu.

İNGİLTERE

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'da askeri operasyon başlatmasının ardından Ukraynalı mevkidaşı ile görüştüğünü söyledi.

Putin'in Ukrayna'ya yönelik bu sebepsiz saldırıyı başlatarak kan dökme ve yıkım yolunu seçtiğini belirten Johnson, Twitter mesajında, "İngiltere ve müttefiklerimiz kararlı bir şekilde yanıt verecek" diye yazdı.

İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı da "Rusya'ya karşı bugüne kadar görülen en büyük ve en ağır yaptırım paketini uygulayacağız" ifadelerini kullandı.

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Rusya'nın savaşı Avrupa'ya getirdiğini söyledi. Von der Leyen, Rusya'nın Avrupa'daki varlıklarını donduracaklarını ve Rus bankalarının Avrupa finans piyasalarına erişimini durduracaklarını açıkladı.

ALMANYA

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın gayr-ı meşru saldırısının ardından Avrupa için kara günler yaşandığını söyledi. Rus saldırısını kınayan Scholz, "Bunlar Ukrayna için korkunç ve Avrupa için kara günler" dedi.

Haberin Devamı

Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Rusya ile diyalog için asla geç olmadığını söylerken, NATO ve Avrupa Birliği'nin Moskova'nın "uluslararası hukukun şiddetli ihlali" karşısında birleştiğinin altını çizdi.

NATO

NATO Genel Sekreteri Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik 'pervasız ve sebepsiz saldırısını' kınadı. Genel Sekreter Jens Stoltenberg, Rusya'nın işgalinin 'sayısız' hayatı tehlikeye attığı konusunda uyarıda bulundu.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, Güvenlik Konseyi toplantısında acil olarak katıldığı canlı yayında "Putin bizim toplantımız esnasında operasyon emrini verdi" deyip ekledi:

"Bu savaş acilen durmalı hemen. İnsanlık adına askerlerinizi geri çekin. Bu çok anlamsız bir savaş. Dünya zaten bir salgın ile uğraşmışken böyle bir savaş hemen durdurulmalı.

Ben yaptığım çağrıyı değiştiriyorum. Başkan Putin insanlık adına askerlerinizi geri çekin. İnsanlık adına lütfen Avrupa'da yüzyılın en büyük savaşını başlatmayın. Bu hem Ukrayna için hem Rusya için trajik olur ve şu anda öneremeyeceğimiz bir etkiye yol açar."

Haberin Devamı

Guterres açıklamasında "Bu görev sürem boyunca yaşadığım en üzücü an" ifadesini kullandı.

LETONYA

Letonya, NATO'nun 4. Maddesi'nin hayata geçirilmesi için çağrı yaptı. NATO Antlaşmasının 4. Maddesi, müttefik ülkelerden herhangi birinin ‘tehdit’ hissetmesi halinde, NATO müttefiklerini ‘danışmalar için’ toplantıya çağırmasını öngörüyor. 4. Madde genellikle, NATO'nun ‘bir müttefike yapılmış saldırı, tüm NATO ülkelerine yapılmış saldırıdır’ içeriğine sahip meşhur 5. Madde’nin işletilmesinden bir önceki adım olarak görülüyor.

PORTEKİZ

Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun derhal durdurulması çağrısında bulundu.

Santos Silva, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Rusya tarafından bu sabah Ukrayna topraklarında başlatılan askeri operasyon, haksız bir saldırganlık ve uluslararası hukukun ağır ihlalidir" dedi.

FİNLANDİYA

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Rusya'yı çok sert kınayarak Ukrayna'nın yanında olduklarını açıkladı. Marin, ülkesinin Ukrayna'dan mülteci almaya hazır olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

JAPONYA

Japonya Başbakanı Fumio Kişida Perşembe günü yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin birkaç Ukrayna şehrine füze ateşlediği yönündeki haberlerin ardından Japonya'nın Rusya'nın tek taraflı eylemlerini şiddetle kınadığını söyledi.

Kishida, ilgili Japon makamlarına Ukrayna'daki Japon vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için mümkün olan her şeyi yapma talimatı verdiğini açıkladı.

 

ÇİN'DEN İŞGALE DESTEK

Pekin yönetimi ise Rusya'nın askeri faaliyetinin 'işgal' olmadığını savundu ve Rusya'nın egemen bir ülke olarak kendi çıkarları doğrultusunda hareket etme hakkına sahip olduğunu vurguladı.

Putin Donbas'a askeri harekatın başladığını resmen duyurdu. ABD Başkanı Biden yaptığı ilk açıklamada haksız saldırıyı kınadığını duyurdu. Biden yaşananlardan dolayı tüm dünyanın Rusya'yı sorumlu tutacağını bildirdi. Biden'ın açıklamaları şöyle: Rusya yaşanacak can kayıplarının tek sorumlusudur. ABD ve müttefikleri karşılık verecektir.