Dünya Ukrayna’dan NATO hamlesi!

Ukrayna’dan NATO hamlesi!

07.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna ile Rusya arasındaki sınır bölgesinde tansiyon yükselirken, Ukrayna yönetiminin NATO üyeliğini gündeme getirmesi Rusya’nın sert tepkisine neden oldu

Ukrayna’dan  NATO hamlesi

Ukrayna ve Rusya arasında son dönemde yeniden alevlenen toprak krizi büyüyerek devam ediyor. İki ülke arasındaki Donbass krizi tırmanırken, Ukrayna krizin çözümü için NATO üyeliği planını gündeme getirdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesi sonrasında açıklama yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Donbass bölgesindeki savaşı sona erdirecek tek yolun NATO olduğunu söyledi. Zelenskiy Rusya’ya karşı “güçlü bir caydırıcı” etki yaratmak üzere NATO üyesi ülkeleri Karadeniz bölgesindeki askeri varlıklarını güçlendirme çağrısında bulundu. Zelenskiy, ülkesine NATO Üyeliği Hareket Planı verilmesinin Rusya için ciddi bir mesaj olacağını vurguladı.

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, İttifak’ın Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini ifade etti. Rusya’nın Ukrayna içindeki ve etrafındaki askeri faaliyetleriyle  ateşkes ihlallerinden NATO’nun ciddi endişe duyduğunu kaydeden Stoltenberg, “NATO Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü sağlam şekilde desteklemektedir” ifadesini kullandı. Stoltenberg, Ukrayna ile İttifak arasındaki yakın ortaklığa bağlı olduklarını vurguladı.

‘Çatışmayı körükler’

Ukrayna’nın NATO çağrısına Rusya’dan tepki gecikmedi. Kiev’in NATO üyeliği konusunda ülkenin doğusunda yaşayan vatandaşların görüşünü de almasını gerektiğini vurgulayan Kremlin, Donbass’taki vatandaşların NATO üyeliğini kabul edilmez bulacaklarını belirtti. Kremlin, Donbass’taki durumun oldukça gergin olduğunu ve herhangi bir açıklamanın mevcut durumu daha da kötüleştireceğini ifade etti. Sözcü Dmitriy Peskov, Kiev’in NATO ile bir ittifaka girmesinin Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna arasındaki çatışmaları körükleyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Öte yandan, Donbass bölgesinde dün Rusya yanlısı ayrılıkçıların ateşi sonucu 2 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiği belirtildi. Geçtiğimiz hafta Ukrayna Genelkurmay Başkanı’nın Rusya’nın Ukrayna sınırına yoğun asker sevkiyatı yaptığını açıklaması üzerine Rusya ve Ukrayna arasında yeniden başlayan gerginlik, ayrılıkçı milislerle Kiev ordusu arasındaki çatışmalarla üst noktaya ulaştı. ABD, İngiltere ve NATO’dan ise yeniden artan gerilim döneminde Ukrayna’ya destek veren açıklamalar yapıldı. Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014’ten bu yana çatışmalar aralıklarla devam ediyor. Çatışmalarda bugüne kadar 13 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Rusya’da savaşa hazırlık denetimi!

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus askeri güçlerinin savaşa hazırlık durumuna ilişkin denetimlere başladıklarını söyledi. Şoygu, askeri yetkililerle yaptığı toplantıda, “Silahlı kuvvetlerin eğitim planı çerçevesinde, askeri yönetim ve birimlerde denetimler başladı” ifadesini kullandı.
Şoygu, ülkenin çeşitli bölgelerinde poligonlarda taktik tatbikatların yapılacağını belirterek, “Denetim çalışmalarının yüksek nitelikte yapılmasını ve askerler ile askeri teçhizatın hareket esnasında güvenliğinin sağlanmasını talep ediyorum” şeklinde konuştu.