Dünya Üyelik olmadı güvenlik verelim!

Üyelik olmadı güvenlik verelim!

11.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Vilnius’taki zirvede ele alınacak konuların başında Ukrayna’nın NATO üyeliği geliyor. ABD, mevcut durumda üyeliğe karşı çıkarken, Ukrayna’ya bir “güvenlik şemsiyesi” sağlanması için görüşmeler yapılması bekleniyor.

Üyelik olmadı güvenlik verelim

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta bugün başlayacak NATO Liderler Zirvesi’nde en önemli gündem maddesini Ukrayna oluşturuyor. Zirvede liderler, Ukrayna’daki savaşın yanı sıra, İsveç’in NATO’ya üyeliği ve NATO coğrafyasına yönelik meydan okumalar hakkında stratejik düzeyde görüş alışverişinde bulunacak.

Haberin Devamı

Ukrayna’nın İttifak üyeliği tartışmalı bir konu olmaya devam ederken, son günlerde çeşitli iddialar ortaya atılıyor. Zira Rusya ile savaş halinde olan bir ülkenin NATO’ya dahil edilmesinin, İttifak’ı resmen savaşa sokacağı ifade ediliyor. ABD Başkanı Joe Biden da, yaptığı son açıklamada, “Şu anda savaşın ortasındaki Ukrayna’nın NATO’ya alınıp alınmaması konusunda NATO’da fikir birliği olduğunu sanmıyorum. Örneğin, NATO toprağı olan her karış toprağı savunmaya kararlıyız. Bu ne olursa olsun hepimizin verdiği bir taahhüt. Savaş devam ediyorsa, o zaman hepimiz savaşın içindeyiz. Durum buysa, Rusya ile savaştayız” dedi.

İTTİFAK DIŞINDAN...

NATO üyeliğinin ancak ateşkes ve barış anlaşması halinde mümkün olabileceğini vurgulayan Biden, bununla birlikte İsrail’e sağladıkları yardım gibi, Ukrayna’ya da güvenliği sağlamak için askeri destekte bulunacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Avrupa basınında yer alan haberlerde, ABD’nin Ukrayna’ya sunduğu askeri desteklerin yanı sıra yeni dönemde istihbarat paylaşımı ve siber destek sağlamaya hazır olduğu ifade edildi. Bununla birlikte uzmanlar NATO’nun ittifak olarak Ukrayna’ya bir ‘güvenlik şemsiyesi’ sunacağını tahmin etmiyor. Nitekim verilecek desteğin, NATO üzerinden değil, ikili anlaşmalar üzerinden olması bekleniyor. Fakat bu anlaşmaların NATO Zirvesi’nin oturum aralarında imzalanmaya hazır olup olmadığı henüz net değil.

Ukrayna’ya güvenlik garantileri verilmesi önerisinin liderler arasında tartışılacağı ve Vilnius’taki zirvenin önemli konularında biri olacağı tahmin ediliyor. Diplomatlar, ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa’nın yapacağı askeri yardımın NATO’nun çerçevesi dışında kalacağını belirtirken, bu ülkelerin Ukrayna’ya yardım için asker gönderme konusunda taahhütte bulunmayacağının altını çiziyor.

Üyelik olmadı güvenlik verelim

BİDEN LONDRA’DAYDI

ABD Başkanı Joe Biden, Litvanya’da düzenlenecek NATO Zirvesi öncesi İngiltere’yi ziyaret etti. Biden, önce Başbakan Rishi Sunak, ardından Windsor Kalesi’nde Kral III. Charles ile görüşme gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında Rusya ve Ukrayna Savaşı, Ukrayna’nın NATO’ya üyeliği ve iklim krizi gibi konular ele alındı. ABD Başkanı, Londra ziyaretinin ardından NATO Zirvesi için Litvanya’ya gitti.