Dünya Türkiye NATO'ya damgasını vurdu! 200 yıllık dönem kapanıyor

Türkiye NATO'ya damgasını vurdu! 200 yıllık dönem kapanıyor

11.07.2023 - 11:05 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ankara'nın isteklerini kabul ettirip İsveç'e yeşil ışık yakması bütün dünyada manşetleri süslerken, İskandinav ülkesindeki yerel medyada ise bayram var.

Türkiye NATOya damgasını vurdu 200 yıllık dönem kapanıyor

Dünyanın en büyük askeri örgütü NATO'nun üyeleri aylardır yeni bir ülkenin ittifaka katılıp katılmayacağını merak ediyordu. İsveç'i veto eden Türkiye'nin vereceği karar beklenirken, özellikle son bir ayda hızlanan diplomasi trafiği Pazartesi akşam saatlerinde sonuç verdi.

Haberin Devamı

Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki NATO Zirvesi'ne bir gün erken giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le görüştü. Dünyanın kilitlendiği buluşmadan çıkan sonuç akşam saatlerinde resmen duyuruldu. Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya girişine yeşil ışık yaktığı, bunun karşılığında da Stockholm yönetiminin Ankara'nın taleplerine yanıt verdiği yedi maddelik ortak açıklama yayınlandı.

Washington'dan Londra'ya, Berlin'den Paris'e tüm NATO üyesi başkentlerin beklediği haber uluslararası ajanslar tarafından 'son dakika' koduyla dünyaya duyurulurken, uluslararası medyanın manşetleri de Türkiye oldu.

Türkiye NATOya damgasını vurdu 200 yıllık dönem kapanıyor

BIDEN DESTEK VERDİ

Amerikan New York Times gazetesi, 'Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine destek vermeyi kabul ediyor, ana engel aşılıyor' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı. Kararın üst düzey zirveden bir gün önce alındığını kaydeden gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeme getirdiği Avrupa Birliği talebini ise 'sürpriz' olarak niteledi.

Haberin Devamı

Amerikan televizyonu FoxNews, 'Stoltenberg Türkiye'nin İsveç'in NATO girişimini ilerleteceğini söylüyor' başlıklı haberinde ABD Başkanı Joe Biden'ın Erdoğan'ın kararına destek verdiğini kaydetti.

Manşetinden 'NATO Ukrayna'daki savaşın üstüne birlik arıyor' diyen BBC, Türkiye'nin aldığı kararla İsveç'in ittifakın 32'inci üyesi olacağını vurguladı. BBC ayrıca, Türkçe sayfasında 'Türkiye’den İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık: Zirve öncesi nasıl anlaşma sağlandı?' başlığıyla geniş bir haber yayımladı.

'SON DAKİKADA TERSİNE DÖNDÜ'

Wall Street Journal, 'Türkiye İsveç'in NATO'ya girişine izin vermeyi kabul ediyor' diyor. Gazeteye göre, varılan anlaşmaya askeri ittifakın Litvanya zirvesine doğru gerçekleşen müzakerelerin ardından ulaşıldı.

Türkiye NATOya damgasını vurdu 200 yıllık dönem kapanıyor

Politico dergisi, 'Türkiye İsveç'in NATO teşebbüsünü desteklemeyi kabul ediyor' derken, iki ülke arasında güvenlik alanında yeni bir işbirliği mekanizması kurulacağını bildiriyor. Yanı sıra, Stockholm yönetimi Ankara'ya her türlü terörizme ve gösteriye karşı bir yol haritası sunacak.

Washington Post gazetesi, 'Türkiye, zirve arifesinde İsveç'in NATO girişimine muhalefetini düşürüyor' başlığını tercih etti. Gazeteye göre, Vilnius'taki üçlü görüşmede İsveç'in kaderi son dakikada tersine döndü. Washington Post, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in kurduğu 'Bugün tarihi bir gün' cümlesine de haberinde yer verdi.

Haberin Devamı

Fransız Le Monde gazetesi, 'Türkiye İsveç'in NATO üyeliği engelini kaldırmaya hazır olduğunu söyledi' başlığı ile okuyucularının karşısına çıktı. Kararın İsveç ve Batılı müttefikleri için büyük bir rahatlama olduğunun altını çizen gazete, Erdoğan'ın dile getirdiği AB talebini ise 'çarpıcı' olarak yorumladı.

İngiliz The Guardin gazetesi ise, gelişmeyi hem özel bir haberle hem de açtıkları canlı blogla okuyucularına bildirdi. Gazete, 'Ülkelerin Vilnius'taki 11 saatlik görüşmeler sayesinde aralarındaki farklılıkları çözmeyi başardığı' yorumunu yaptı.

Alman Tagesschau, 'Zirve arifesinde sürpriz: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Stoltenberg'in açıkladığı gibi vetoyu kaldırdı' dedi. Haberde Türkiye'nin AB sürecinin yeniden gündemde olduğu da belirtildi.

Haberin Devamı

İŞTE TÜRKİYE'NİN ŞARTLARI

İsveç'ten Aftonbladet gazetesi 'Bu yüzden, Erdoğan geri döndü ve İsveç'in NATO üyeliğine 'evet' dedi' manşetini attı. Gazetedeki diğer haberler, 'NATO duyurusundan sonra Kristersson: Çok büyük adım', 'İsveç için çok mutlu ve güzel bir gün', 'Nokta nokta: İşte Türkiye'nin şartları' oldu.

Türkiye NATOya damgasını vurdu 200 yıllık dönem kapanıyor

Svenska Dagbladet gazetesi 'NATO'ya giden yol buydu-200 yıllık tarafsızlık sona erdi' başlığıyla yayımlanan haberde Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna saldırısının her şeyi değiştirdiği vurgulandı. Gazetedeki bir diğer analizin başlığı, 'Erdoğan'ın NATO duyurusu öncesindeki ani çıkışı kafaları karıştırdı' oldu.

Türkiye NATOya damgasını vurdu 200 yıllık dönem kapanıyor

Dagnes Nyheter gazetesi 'Türkiye İsveç'in başvurusuna 'evet' diyecek' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı. Canlı blog sayfasında ise 'Rusya: Türkiye dost olmayan ülke haline geldi' başlığını veren gazete, ayrıca 'İsveç oy hakkı olmadan toplantılara katılabilir' başlığıyla bugünkü zirvede yaşanacakları aktardı.

Kararın perde arkasına dair bir haber yayımlayan Expressen gazetesi ise, 'İsveç sonunda NATO yolunda' başlığını seçti.