Dünya Ve Finlandiya düğmeye bastı

Ve Finlandiya düğmeye bastı

16.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

NATO’ya üyelik konusunda kesin kararını hafta sonunda açıklayacağını duyuran Finlandiya, “başvuruyu yapacağını” bildirdi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, ülkesinin NATO’ya başvurma kararı aldığını belirtirken, söz konusu kararla yeni bir dönemin başladığına dikkat çekti.

Ve Finlandiya düğmeye bastı

İrfan Kurtulmuş Kopenhag - Niinistö, “Finlandiya, NATO’ya katılmakla kendisinin ve Avrupa’nın güvenliğini güçlendirecek. Bu tarihi kararı gelecek nesillerimiz için alıyoruz” diye konuştu. Ülkesinin güvenlik ortamının temelden değiştiğini savunan Niinistö, “Finlandiya, güvenliği konusunda kendi kararlarını verir ve bu kararlar kimseye karşı değildir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Başbakan Sanna Marin de, “Önemli bir karara ulaştık. Parlamentonun da NATO üyeliğine başvuru kararını onaylayacağını umuyoruz. NATO üyesi devletler ve İttifak’ın kendisiyle yakın temas halindeyiz” diye konuştu.

Bu arada Finlandiya Cumhurbaşkanı, ülkesinin NATO üyeliğine başvurusu konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yeni bir görüşme yapmaya hazır olduğunu da vurguladı. Niinistö, Erdoğan’la başvuru öncesinde de görüştüklerini ve olumlu bir havada geçtiğini kaydetti.

İsveç’ten yeşil ışık

Finlandiya’nın ardından İsveç’te de iktidardaki Sosyal Demokratlar, ülkenin NATO’ya katılmasını destekleyeceklerini bildirdi. Parti yönetiminin NATO üyeliğine başvurmak için çalışmaya karar verdiği, ancak İsveç’te nükleer silah ya da NATO üssü istenmeyeceği ifade edildi.

Haberin Devamı

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun İsveç’i işaret ederek “Daha kışkırtıcıydılar” ifadesine İsveçli mevkidaşı Ann Linde’den açıklama geldi. Linde, Türkiye’ye yönelik açıklamasının yanlış tercüme edildiğini öne sürerek “Bunu çözebileceğimizi düşünüyorum” dedi.

Bununla birlikte Berlin’deki NATO Dışişleri Bakanları Gayri Resmi Toplantısı sırasında bakanlar, Finlandiya ile İsveç’in üyelik başvurusunu desteklediklerini ifade etti. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, “Finlandiya ve İsveç, NATO’ya katılmak için başvuruda bulunursa Birleşik Krallık bunu güçlü bir şekilde desteklemektedir” dedi.