Dünya Venezuela işgale ‘evet’ dedi

Venezuela işgale ‘evet’ dedi

05.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Venezuela’da yapılan referandumda halk, komşu Guyana’nın petrol zengini bölgesi Essequibo’nun ülkeye dahil edilmesi lehinde oy kullandı.

Venezuela işgale ‘evet’ dedi

Ulusal Seçim Konseyi’ne (CNE) göre, referanduma katılanların yüzde 95’ten fazlası, Esequibo’nun Venezuela’nın eyaleti olması, orada yaşayanlara Venezuela kimliğinin verilmesi, Uluslararası Adalet Mahkemesi’nin vereceği kararı tanımamayı da içeren beş soruya “Evet” yanıtını verdi. 

Haberin Devamı

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, “Bize ait olan için, kurtarıcıların bize bıraktıklarını geri almak için mücadelede tarihi yeni aşamada ilk adımları attık” dedi. 160 bin kilometrekarelik yüzölçümüyle Esequibo’nun, Guyana’nın hüküm sürdüğü toprakların üçte ikisine denk geldiği belirtilirken, Brezilya Savunma Bakanlığı ise komşu ülkeler Venezuela ile Guyana arasındaki toprak anlaşmazlığı nedeniyle kuzey sınırındaki “savunma faaliyetlerini yoğunlaştırdığını” açıkladı.

 VOA Türkçe’ye konuşan Siyaset Araştırmaları Merkezi Direktörü Benigno Alarcon, Guyana’ya yapılacak askeri bir operasyonun Venezuela’yı kendisinden daha güçsüz bir ülkeye karşı saldırgan bir ülke olarak göstereceği için siyasi olarak yanlış olacağını söyledi. Alarcon “Diğer bir nokta da masada halen uzlaşma, arabulucu tayin etme gibi başka yöntemler mevcut. Ayrıca Guyana da ihtilafın çözümü için Uluslararası Adalet Divanı’na başvurdu“ dedi.