Dünya Wagner ABD’den hesap sordu!

Wagner ABD’den hesap sordu!

23.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin “uluslararası suç örgütü” olarak nitelediği Wagner’in sahibi Yevgeni Prigozhin, Beyaz Saray’a mektup yazarak açıklama istedi...

Wagner ABD’den hesap sordu

ABD Hazine Bakanlığı’nın “uluslararası suç örgütü” olarak tanıma kararı aldığı Rus askeri şirketi Wagner’in sahibi Yevgeni Prigozhin, Beyaz Saray’a mektup göndererek adeta hesap sordu. Prigozhin, kısa mektupta, ABD’nin “Wagner’in hangi suçu işlediği” suçlamasına açıklık getirmesini istedi.

Haberin Devamı

Beyaz Saray’a gönderdiği mektubu aynı zamanda kamuoyuyla da paylaşan Prigozhin, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby’ye hitaben “Sayın Bay Kirby, Wagner tarafından hangi suçun işlendiğini lütfen açıklar mısınız?” sorusunu yöneltti. ABD’deki seçimlere müdahale ettiği gerekçesiyle bu ülkede aranan Prigozhin, Wagner’i kendi roket, top ve uçakları olan bağımsız bir güç olarak niteledi.

Kirby, ABD Hazine Bakanlığı’nın Wagner’i “uluslararası suç örgütü” olarak tanıyacağını ve uygulanacak yaptırımların, söz konusu örgütün uluslararası alandaki faaliyetlerinin kısıtlanmasına, diğer ülkelerin de benzer adımlar atmasına yardımcı olacağını” ifade etmişti. Wagner’in sahada merkezi bir role sahip olmaya başladığını söyleyen Kirby, bu şirketi “yaygın zulümler ve insan hakları ihlalleri işleyen bir suç örgütü” olarak tanımlamıştı.Kirby, Rusya’nın Ukrayna’da kullanmak üzere Kuzey Kore’den silah aldığını belgelediklerini söyleyerek, roket ve füzelerin taşındığını düşündükleri vagonların uydu fotoğrafları paylaşmıştı.

Haberin Devamı

ABD’ye göre, Rus paralı askeri grubu Wagner’in Ukrayna’da 10 bini sözleşmeli ve 40 bini hükümlü, toplamda 50 bin savaşçısı bulunuyor.

‘Büyük saldırıya’ hazırlanıyor

Ukraynalılar, büyük çaplı yeni bir Rus saldırısının iki ay içinde başlayabileceği endişesiyle Sovyet donanımına dayalı ordusunu hızla Batı silahlarına adapte etmeye çalışıyor. Bu kapsamda Ukrayna ordusunun, yeni gelen silahları kullanabilmeleri için askerlerini eğitmeye başladığı haber veriliyor.

CNN’in haberine göre, ilkbahara kadar, geçen sonbaharda askere alınan 150 bin Rus’un eğitilmiş ve savaşa hazır şekilde birliklere dahil edilmiş olacağı ifade edilirken, Ukraynalılar için zamana karşı bir yarış olduğu belirtiliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı İdaresi’nin danışmanlarından Mihaylo Podolyak, Almanya’nın savaşın gidişatını değiştireceği düşünülen “Leopard 2” tanklarını göndermekten vazgeçmesiyle hayal kırıklığına uğradıklarını ve zamanın aleyhlerine işlediğini açıkladı. CNN’e konuşan Podolyak, “Bazı ülkelerde engellemeler olduğunu anlıyoruz. Ancak bu ne kadar yavaş giderse, o kadar çok askerimiz ve sivilimiz öldürülecek” dedi. 

Haberin Devamı

Podolyak  “Leopard 2 tanklarından 300 ila 400 tanesinin 2 bin ila 3 bin Sovyet dönemi tankını geride bırakacağını, savaşın temposunu keskin bir şekilde hızlandıracağını ve savaşın kapanış aşamalarını başlatacağını” iddia etti.

Wagner ABD’den hesap sordu

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve eşi Olena Zelenska, 18 Ocak Çarşamba günü helikopter kazasında hayatını kaybeden 7 üst düzey İçişleri Bakanlığı yetkilisi için önceki gün düzenlenen cenaze törenine katılırken Ukraynalı lider göz yaşlarını tutamadı.