Dünya ‘Washington’ın planı Hamas’ı böldü...’

‘Washington’ın planı Hamas’ı böldü...’

04.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, masada olan ve Washington’ın desteklediği ateşkes planının Hamas yönetimi içinde ihtilaf yarattığını öne sürdü.

‘Washington’ın planı Hamas’ı böldü...’

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail’in Gazze ve Filistinlilerin yaşadığı bazı bölgelere yönelik saldırıları sürerken, Hamas ile İsrail arasındaki rehine takasına dair görüşmeler de devam ediyor.

Haberin Devamı

ABD markezli Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Washington tarafından da desteklenen ateşkes planının, Hamas yönetiminde ihtilaf yarattığını öne sürdü.

WSJ’nin, kimliğinin verilmesini istemeyen yetkililere dayandırdığı haberinde, Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar’ın esir takası kapsamında 6 haftalık ateşkese sıcak baktığını belirtildi. Sinvar, söz konusu süre içinde Hamas’ın yeniden güç toplamasını ve Gazze’ye daha fazla yardım girmesini hedefliyor. Ancak kaynaklar, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin buna karşı çıkarak, İsrail’in askeri operasyonlarını tamamen durdurmasını istediğini belirtti.

36'YA KARŞILIK 3 BİN

Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame Hamdan da, önceki gün Lübnan merkezli LBC televizyonuna yaptığı açıklamada, kalıcı ateşkes sağlanmadan hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini belirmişti.

Haberin Devamı

Fransa’nın başkenti Paris’te Katar, ABD, Mısır ve İsrail’den temsilcilerin geçen hafta yaptığı görüşmelerde ana hatları belirlenen ateşkes planı, Kahire’de Hamas liderlerine de sunulmuştu.

WSJ’nin aktardığına göre taslak plan kapsamında çatışmalara 6 hafta ara verilmesi, bu sürede esirlerin karşılıklı salıverilmesi öngörülüyor. Hamas, İsrail’e 36 rehinen teslim edilmesi karşılığında hapisteki 3 bin Filistinlinin serbest bırakılmasını talep ediyor. Tel Aviv ise Hamas’ın elinde canlı ve ölü tüm rehinelerin tam listesini istiyor. Ayrıca İsrail, Gazze’deki tüm rehinelerin anlaşma kapsamında kademeli olarak serbest bırakılmasını talep ediyor. İsrail Savunma Kuvvetleri’ne göre Gazze’de 29’ü ölü 132 rehine var. Geçtiğimiz Kasım ayında varılan bir haftalık ateşkeste 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı.

WSJ, planın İsrail’in ulusal istihbarat teşkilatı Mossad’dan onay aldığını, Savaş Kabinesi’nde görüşülmeye devam edildiğini bildirdi.

‘Washington’ın planı Hamas’ı böldü...’

AB'DEN REFAH UYARISI

Avrupa Birliği, İsrail ordusunun Hamas’a karşı yürüttüğü savaşı, çatışmalardan kaçan bir milyondan fazla insanın sığındığı Gazze’nin Mısır sınırındaki Refah kentine taşımayı planladığı haberlerinden endişe duyduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Joseph Borrell, “Yaklaşık 1 milyon Filistinli Mısır sınırına doğru aşamalı olarak yerlerinden edildi. Buraların güvenli bölgeler olduğunu iddia ettiler ama aslında gördüğümüz şey sivil nüfusu etkileyen bombardımanın devam ettiği ve bunun çok vahim bir durum yarattığıdır” dedi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail birliklerinin güneydeki Han Yunus kentini ele geçirdikten sonra Refah’a geçeceğini söylemişti. Böyle bir saldırının, mültecileri Mısır’a itebileceği, İsrail’in bu ülkeyle yaptığı barış anlaşmasını baltalayabileceği belirtiliyor.