Dünya ‘Yakın zamanda barış görünmüyor’

‘Yakın zamanda barış görünmüyor’

13.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği (AB)- Rusya Parlamenter İşbirliği Komitesi (D-RU) Avrupa Parlamentosu Delegasyonu Başkanı olan Ryszard Czarnecki, Ukrayna’daki savaşın yakında biteceğini düşünmediğini dile getirdi.

‘Yakın zamanda barış görünmüyor’

Pelin AYKIN - TRT World Forum için İstanbul’a gelen ve Milliyet’e değerlendirmelerde bulunan Czarnecki, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın yakın zamanda sonlanacağını düşünmediğini, özellikle Ukrayna’da 2024’te yapılacak başkanlık seçimlerine kadar barış yönünde bir gelişme yaşanmasını da beklemediğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Czarnecki, “Örneğin, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy seçimden sonra Kırım’dan çekilmeyi kabul edilebilir mi bilmiyorum. Ben kabul edeceğini düşünmüyorum. Bence uluslararası toplum bu bölge için artık gerçek barışçıl bir çözüm bulamıyor. Ama denemeye devam etmeliyiz” dedi. NATO ve Avrupa Birliği gibi organizasyonların Ukrayna’daki savaşı önlemede veya savaşı sonlandırmada etkili olamadığı yönündeki eleştirilere de değinen Czarnecki, AB ile ABD arasında NATO benzeri bir işbirliği dışında başka alternatif bulunmadığını söyledi. Czarnecki, “Ukrayna’daki bu savaş karşısında Doğu Avrupa ve Avrupa yalnız olamaz. Avrupa ve özellikle Doğu Avrupa için Washington’ın askeri ve politik desteğinin alınabileceği başka bir alternatif yok. NATO yapısında bir değişiklik yapılması veya Avrupa’nın güvenliği için ayrı bir teşkilat veya yapı oluşturulaması gerektiğini düşünmüyorum. Ancak AB’nin ve NATO’nun etkinliğini artırmalıyız” ifadelerini kullandı.