Dünya Yangın sönmüyor

Yangın sönmüyor

02.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ermenistan’da Paşinyan destekçileriyle muhalefet arasındaki gerilim artarak devam ediyor. Dün Paşinyan’ın istifasını isteyen muhalif göstericiler hükümet binasına girdi

Yangın sönmüyor

Ermenistan’da Dağlık Karabağ savaşının ardından başlayan ve geçen hafta yaşanan “İskender füzeleri” tartışmasıyla tırmanan gerilim devam ediyor. Ordunun istifa çağrısının ardından Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’a yönelik tepkiler sürerken, Paşinyan destekçileri de geri adım atmıyor.

Haberin Devamı

Son olarak dün başkent Erivan’da Başbakan Nikol Paşinyan’ın istifasını isteyen muhalif göstericiler hükümet binasına girdi. Bazı bakanlıkların bulunduğu hükümet binasında slogan atan göstericiler, Paşinyan’ın istifasını talep etti. Kısa bir süre sonra binayı terk eden göstericiler, “İstediğimiz binaya girebileceğimizi göstermek istedik” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte dün, iktidar ve muhalefet yanlıları, başkent Erivan’da aynı anda mitingler düzenledi. Paşinyan destekçileri Cumhuriyet Meydanı’nda, hükümete muhalif kesimler ise Mareşal Bağramyan Meydanı’nda toplandı.

Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey komutanlar, Başbakan Nikol Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiriye imza atarak Paşinyan’a muhtıra vermişti. Paşinyan, hemen Genelkurmay Başkanı Gasparyan’ı görevden aldığını duyurmuştu. Ancak Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan’ın Gasparyan’ın görevden alındığına ilişkin kararnameyi imzalamadığı ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı

Kararname inadı!

Bu arada, Sarkisyan, Paşinyan’ın Genelkurmay Başkanı Gasparyan’ı görevden aldığına dair kararnameyi geri çevirse de Paşinyan, aynı kararnameyi yeniden Cumhurbaşkanlığı’na gönderdi. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, söz konu kararnamenin yeniden Sarkisyan’a ulaştığı belirtildi.

Öte yandan bu toz duman arasında Avrupa Birliği (AB) ile Ermenistan arasında bazı alanlarda iş birliğini artırmayı hedefleyen “Kapsamlı ve Geliştirilmiş Ortaklık Anlaşması” yürürlüğe girdi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisinden yapılan açıklamada, Ermenistan, AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanarak 1 Mart’tan itibaren yürürlüğe giren anlaşma, AB-Ermenistan ilişkilerinde önemli bir dönüm noktası olarak nitelendirildi. Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Borrell, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin Ermenistan’ın ciddi zorluklarla karşılaştığı bir döneme rastladığını belirterek, “Bu durum AB ve Ermenistan’ın demokratik ilkelere ve hukukun üstünlüğüne, aynı zamanda daha geniş bir reform gündemine olan bağlılığını gösteren güçlü bir işarettir” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘İskender’ konusunda geri adım attı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, tartışmanın fitilini ateşleyen Rus yapımı “İskender füzeleri” konusunda açıklamalarından geri adım attı. Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüştükten sonra Rus yapımı İskender füze sistemleri hakkında yanlış bilgilendirildiği sonucuna vardığını açıkladı. Başbakanlık Sözcüsü Mane Gevorkyan, Putin’le yaptığı görüşmenin ardından Paşinyan’ın kendisine yanlış bilgi verildiğini anladığını aktardı. Erivan’dan gelen açıklamayı Sputnik’e değerlendiren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, “Bu konuyla ilgili gerçeğin ortaya çıkması çok önemli” diye konuştu. Paşinyan, Rusya’nın ürettiği İskender füze sistemiyle ilgili sert açıklamalarda bulunmuş, bu durum Rusya’da büyük rahatsızlık yaratmıştı.