Dünya İsrail'e ‘Yapma’ baskısı... ABD bile istemiyor

İsrail'e ‘Yapma’ baskısı... ABD bile istemiyor

14.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD, Refah’a operasyon düzenlememesi konusunda İsrail’e baskıyı sürdürürken, Güney Afrika, Uluslararası Adalet Divanı’ndan operasyonu durdurmak için yetki kullanmasını istedi.

İsraile ‘Yapma’ baskısı... ABD bile istemiyor

İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine yönelik operasyon planları dünya kamuoyunun tepkisini çekmeye devam ediyor. Yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı ifade edilen Refah’a bir kara operasyonunun büyük sivil kaybı ve felaketle sonuçlanacağı belirtiliyor. 

Haberin Devamı

Nitekim ABD yönetimi de İsrail’in Refah’a yönelik operasyon planlarına olumsuz bakıyor.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 27 binden fazla masum sivilin hayatını kaybettiğini belirten ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in iyi hazırlanmış bir plan olmadan Refah’a girmemesi gerektiğini ifade etti. Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Beyaz Saray’da bir görüşme gerçekleştiren Biden, yüz binlerce Filistinlinin gıda ve su gibi temel ihtiyaç maddelerine ulaşamadığını belirtti. 

Biden, birden fazla kere yerlerinden olan insanların şiddetten kaçtığını ve sığındıkları Refah’ta korunmaları gerektiğini söyledi. Müttefik ülkelerle rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik çabalar üzerinde çalıştıklarını da belirten Biden, bunun en az 6 hafta sürecek bir ateşkesi içerdiğini vurguladı. 

Haberin Devamı

ACİL TALEP 

Öte yandan Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD), İsrail’in Gazze’de soykırım yaptığı şikayetiyle başvuruda bulunan ve talebi incelemeye alınan Güney Afrika’dan yeni bir adım geldi. Güney Afrika, mahkemenin, İsrail’in Refah’taki askeri operasyonlarını genişletme kararının Gazze’deki Filistinlilerin haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek amacıyla yetki kullanmayı değerlendirmesi için UAD’a acil talepte bulundu. 

Ateşkes sağlanmasına yönelik görüşmeler de sürüyor. İsrail ile Hamas arasında rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin gerçekleştirilen dolaylı görüşmeler dün Mısır’ın başkenti Kahire’de devam etti. Son olarak Hamas bir karşı teklif sunmuş, bu teklif İsrail tarafından kabul görmemişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu teklifi ‘hayal ürünü’ olarak nitelendirmişti. 

PAKET SENATO’DAN GEÇTİ

ABD Senatosu İsrail, Ukrayna ve Tayvan’a yönelik yardımı da içeren 95,3 milyar dolarlık pakete sonunda onay verdi. Cumhuriyetçilerin de desteğiyle geçen paket Ukrayna’ya 60 milyar dolar, İsrail’e 14.1 milyar dolar, Gazze dahil çatışma bölgelerine insani yardım için 9.2 milyar doları içeriyor. Ancak Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler, tasarıya ABD-Meksika sınırındaki göçmen akışını durduracak önlemler bulunmaması nedeniyle sıcak bakmıyor. 

Haberin Devamı

‘ÇADIR KENT’ ÖNERİSİ!

ABD’li Wall Street Journal gazetesi, İsrail’in, Refah saldırısı öncesi Mısır’a, kentteki Filistinlileri ABD ve Arap ülkeleri tarafından finanse edilen bir çadır kente taşımayı teklif ettiğini yazdı. Habere göre, öneri Gazze Şeridi’nin çeşitli noktalarında kurulacak 15 bölge ve 25 bin çadırdan oluşuyor. Gazeteye konuşan yetkililer, kampların ve sahra hastanelerinin kurulmasından Mısır’ın sorumlu olacağını belirtti.

FRANSA: HİZBULLAH SINIRDAN ÇEKİLSİN

Fransa, İsrail ve Lübnan arasındaki çatışmaların sona ermesi için Hizbullah’ın sınır hattının 10 kilometre kuzeyine çekilmesi konusunda Lübnan’a yazılı bir öneri sundu. Fransa’nın önerdiği 3 aşamalı plan, kontrolden çıkma riski taşıyan çatışmaların sona ermesini, şartlar uygun olduğunda ateşkes sağlanmasını, Lübnan ve İsrail arasındaki müzakerelerin başlatılmasını öngörüyor.