Dünya ‘Yunanistan 80 bin mülteciyi geri itti’

‘Yunanistan 80 bin mülteciyi geri itti’

24.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, son 3 yılda, 80 binden fazla mültecinin Yunanistan tarafından Türkiye’ye geri itildiğini söyledi.

‘Yunanistan 80 bin mülteciyi geri itti’

Kıran, Türkiye’nin Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Dönem Başkanlığı kapsamında Türkiye Adalet Akademisi tarafından düzenlenen, “İnsan Ticareti ve Mülteci Hukuku” başlıklı programda konuştu.

Haberin Devamı


Kıran, “Bugün dünya genelinde 280 milyonu aşkın göçmen, 46 milyona yakın yerlerinden edilmiş kişi ve 30 milyona yakın mülteci bulunuyor. Suriye’den Afganistan’a, Rohingya’dan Eritre’ye kadar milyonlarca insan savaş, açlık ve yoksulluk nedeniyle yurtlarını terk etmek zorunda kalıyor. Kökenine bakmadan tüm mazlum ve mağdurlara sahip çıkıyoruz” dedi. Kıran, Türkiye’nin dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğuna, 3,6 milyonu Suriyeli olmak üzere toplam 4 milyon mültecinin ülkede yaşadığına dikkati çekti.

Kıran, şöyle devam etti: “Maalesef bazı ülkeler uluslararası hukukun temel ilkelerini ihlal etmekten çekinmiyor. Mülteciler hukukunun en temel ilkelerinden ‘geri itmeme’ ilkesinin açıkça çiğnendiğini üzülerek görüyoruz. Son 3 yılda, 80 binden fazla mülteci Yunanistan tarafından ülkemize geri itildi. Bu geri itmelerin görüntülerini ve bütün belgelerini hem uluslararası kuruluşlarla hem AB ile paylaştık, paylaşmaya da devam edeceğiz. Uluslararası hukuka ve temel insan hakları sözleşmelerine hepimiz uymakla yükümlüyüz.” 

Yazarlar