Dünya Zelenskiy: Şi ile görüşmek isterim

Zelenskiy: Şi ile görüşmek isterim

26.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çin’in sunduğu çözüm planı Rusya dışında kimseyi tatmin etmese de, Ukrayna lideri açık kapı bıraktı ve Çin’in barış için rol oynamasını olumlu buldu.

Zelenskiy: Şi ile görüşmek isterim

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Çin tarafından Ukrayna’da savaşın sonlandırılması adına yayımlanan 12 maddelik önerge dikkat çekerken, Ukrayna, Çin’in önerisini Rusya’nın askerlerini 1991 sınırlarına çekmesini içermediği sürece reddedeceğini belirtmesine karşın, planın bazı bölümlerine açık olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Çin’in açıkladığı 12 maddelik belgenin ardından, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmek istediğini belirtti. “Çin’in Rusya’ya silah vereceğine inanmak istemiyorum” diyen Zelenskiy, bu önerinin Çin’in barış arayışına dahil olduğunu gösterdiğini belirtti. Zelenskiy, “Bana öyle geliyor ki bu Çin’in bir barış planı, bir çözüm ya da bir deklarasyonu değildi. Çin’in sadece düşüncesini gösterdiğine inanıyorum. Çin’in Ukrayna hakkında konuşmaya başlaması da çok iyi” ifadelerini kullandı.

Şi ile olası görüşme hakkında konuşan Zelenskiy, “Ülkelerimize ve dünya güvenliğine fayda sağlayacağına inanıyorum. Mesele şu ki biz ekonomik ilişkileri korumakla ilgilenen ülkeleriz. Bildiğim kadarıyla Çin tarihsel olarak toprak bütünlüğüne saygı duyuyor, bu da Rusya’yı topraklarımızdan çıkarmak için her şeyi yapması gerektiği anlamına geliyor. Çünkü egemenliğe ve toprak bütünlüğüne saygı bundan ibarettir” dedi.

Haberin Devamı

Rusya beğendi

Öte yandan Çin’in açıkladığı plan Rusya dışında olumlu karşılık bulmadı. ABD Başkanı Joe Biden, plandan faydalı çıkan tek ülkenin Rusya olduğunu belirtirken, Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan Pekin’in barışçıl çözüm planını takdir edildiği ve Ukrayna kriziyle ilgili görüşlerin paylaşıldığı ifade edildi. Bununla birlikte bazı uzmanlar, Çin’in Rusya’nın tarafını tutar gibi gözüktüğünü ancak Putin yönetimine bir çıkar yol sunmak istediğini ifade ediyor. 12 maddelik belgede, Rusya’nın Ukrayna’daki askerlerini geri çekmesi gerektiği vurgusu yer almıyor.

AB yeni yaptırım paketinde uzlaştı

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın 1’inci yıldönümünün ardından Rusya’ya karşı yeni yaptırım paketinde anlaştı. AB Dönem başkanı İsveç’in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Rusya’nın Ukrayna’daki acımasız işgalinin üzerinden 1 yıl geçti. Bugün AB, Rusya’ya karşı 10. yaptırım paketini onayladı” ifadeleri kullanıldı. Yeni yaptırım paketiyle çift kullanım ve teknoloji ile ilgili daha fazla ihracat kısıtlaması getirileceği belirtilirken, savaşı destekleyen, propaganda yayan ve Rusya’ya savaşta kullanılan insansız hava araçlarını temin eden kişi ve kurumlara yönelik daha sert tedbirler uygulanacağı vurgulandı. Paket dahilinde Rus dezenformasyonuna karşı da önlemler alınacağı ifade edilirken, “AB ülkeleri, Ukrayna’nın savaşı kazanmasına yardımcı olmak için şimdiye kadarki en güçlü ve geniş kapsamlı yaptırımları uyguladı. AB, Ukrayna ve Ukrayna halkıyla birlikte. Ne kadar sürerse sürsün Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğiz” denildi.