Ege 4 rakip korkutmuyor

4 rakip korkutmuyor

30.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

EXPO’da rakip sayısı dörde yükseldi ancak Vali Kıraç rakiplerin artmasından etkilenmeden yola devam edeceklerini söylüyor

4 rakip korkutmuyor

EXPO 2015’te tek rakibi Milano olan İzmir’in EXPO 2020 yarışında ise karşısına adaylık başvuru süresinin dolacağı 2 Kasım’dan önce peş peşe rakipler çıktı. Tayland’ın Ayutthaya kentinin ardından Brezilya’nın Sao Paulo, Rusya’nın Yekaterinburg ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentleri yarışa dahil oldu. Daha önce başvurusunu yapan Ayutthaya ve İzmir’in ardından dünyanın en büyük fuarı olan EXPO‘yu 2020’de kendi ülkesine getirmek isteyen kentlerin sayısı da arttı.

Haberin Devamı

Paris’te bulunan Uluslararası Sergiler Bürosu’na (BIE) başvurularını yapan Sao Paulo, Yekaterinburg ve Dubai ile birlikte yarışın 5 ülke arasında geçeceği kesinleşti. İzmir’deki EXPO çalışmalarının da ivme kazanması beklenirken Kasım 2013’te yapılacak oylamada 157 BIE delegesi sandık başına gidecek.

Sayı önemli değil
İzmir gündemine bomba gibi düşen bu adaylık haberlerinin ardından açıklama yapan İzmir Valisi ve EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu Başkanı Cahit Kıraç, adaylık yarışında rakiplerin artmasına ilişkin “Biz kendimize bakıyoruz. Rakiplerimizin kim olduğu bizi ilgilendirmeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Cumhuriyet Bayramı tebriklerinde buluşan Vali Kıraç ve Başkan Kocaoğlu toplantı sonunda gazetecilerin İzmir’in EXPO 2020 adaylığı konusundaki sorularını yanıtladı.

2013’te 157 ülke oy kullanacak
EXPO 2020 için Rusya’nın Ekatirinburg ve Brezilya’nın Sao Paulo kentlerinin resmi aday olduğu bilgisinin kendisine ulaştığını kaydeden Vali Kıraç, “Dubai’nin de 2 Kasım’a kadar müracaat etme eğiliminde olduğunu ifade ettiler. Biz kendimize bakıyoruz. Biz İzmir olarak, 2015 EXPO’su için büyük bir gayret göstermiştik. Şimdi de 2020’ye rakiplerimizin kim olduğu bizi ilgilendirmeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. İzmir’deki EXPO çalışmalarının da ivme kazanması beklenirken Kasım 2013’te yapılacak oylamada 157 BIE delegesi sandık başına gidecek.

3 kişi kim olacak?
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan birer, Valilik ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden birer temsilcinin görev yapacağı ‘Yürütme Kurulu’na ayrıca üç kişi, Yönledirme Kurulu arasından seçilecek. Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Başkanı Yılmaz Temizocak, gerçekten zaman ayırabilecek kişilerin seçilmesini istedi.

KOCAOĞLU: İş koordine olmakta
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da diğer ülkelere göre Türkiye’nin deneyiminin çok büyük avantaj olduğunu vurgulayarak “ Sanıyorum önümüzdeki hafta içinde Valimizin başkanlığında toplanacağız ve ilk sınavı 23-24 Kasım’da Paris’te BIE Genel Kurulu’nda vereceğiz, sonra program çerçevesinde çalışacağız” dedi.

GÜNAY: İzmir ve Ege’yi anlatacağız
Çeşitli ülkelerden adayların çıkması zaten çok doğal diyen Kültür ve Turizm Bakanı Günay, “EXPO düzenlendiği ülkeye çok önemli katkılar getiren uluslararası çapta bir sergi etkinliği. O açıdan farklı ülkelerle yarışmak durumunda kalmamız son derece doğal bir gelişme. Bizler ilk aşamada İzmir’in ve Ege Bölgesi’nin özelliklerini sunmaya çalışacağız. Sunumda da bu olacak.

Yazarlar