Ege 7 bin kat daha fazla!

7 bin kat daha fazla!

15.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Başkan Halil Arda, Emrez Mahallesi’nde bulunan eski kurşun fabrikası alanında, Almanya’dan getirilen özel cihazla radyasyon ölçümü yaptırdı

7 bin kat  daha fazla

İzmir’in Çernobil’i olarak anılan Emrez Mahallesi’ndeki eski kurşun fabrikasının 70 dönümlük alanında, Almanya’dan getirilen radyasyon cihazı ile ölçüm yapan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ile avukat Arif Ali Cangı, bölgede normal değerin 7 bin 291 katı radyasyon olduğunu tespit etti. Fabrika bahçesine bulunan atık kutularını da inceleyen Başkan Arda ile Cangı, topraktan duman tüten alanlarda da ölçüm yaptı. DEÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’nden emekli öğretim Üyesi Dr. Enver Yaser Küçükgül, “Kurşun fabrikasının yıkık binalarında yapılan ölçümlerde 832 birime kadar ulaşılmış. Cihaz adeta sınırları zorlamış, 832.3 göstermiş! Yetkisi, sorumluluğu ve vatana halka hizmet borcu olan herkesi göreve davet ediyorum” diye konuştu.
‘İzmir’i tehdit ediyor’
Başkan Halil Arda, “Avukat Arif Ali Cangı ile yaptığımız ölçümlerde gördüğümüz rakamlara inanamadım. Bilim insanlarının söylediklerine göre 1 mSv/y oranı normal kabul ediliyor. Ancak kurşun fabrikasında ölçtüğümüz oran bunun 7 bin 291 katı. Buradaki nükleer atıklar tüm İzmir’i tehdit ediyor. Yetkililer bir an önce harekete geçerek tüm canlıları zehirleyen bu alandaki atıkları temizlemelidir” diye konuştu.
Alanda ülkeye girişi yasak olan atıkların gömüldüğü ifade eden Cangı ise, “Bu atıkların alınıp götürülmesi için ne gerekiyorsa yapılmalı, koruma altına alıp beton ya da çelik blokların içine koyulup gömülmesi gerekiyor” dedi.