Ege Alzheimer’de erken tanı artık mümkün

Alzheimer’de erken tanı artık mümkün

12.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ege Üniversitesi’ndeki bir grup bilim insanı yapay zeka ve MRI kullanarak Alzheimer hastalığına yüzde 80 oranında erken tanı koymayı başardı. Bu başarı dünya tıp literatüründe de yerini aldı

Alzheimer’de erken tanı artık mümkün

Türkiye’de klinik laboratuarlar arasında sadece araştırma amaçlı kurulan ender laboratuarlardan biri olan ve Psikiyatri Anabilim Dalı bünyesinde kurulan SoCAT’taki bilim insanları, Alzheimer hastalığı konusunda yapay zeka ile erken tanı başarısı elde etti.

Haberin Devamı

Yapay zeka ve MRI

Tahmini 400 bin alzheimer hastasının bulunduğunu, 2050 yılında ise bu sayının 2.5 milyona ulaşmasının beklendiğini aktaran Prof. Dr. Ali Saffet Gönül, beynin hasara uğraması ve yavaş yavaş küçülmesi sonucu yaşanan bu hastalık öncesi temel değişiklikler olduğunu ancak belirti göstermediğini, bu yüzden de geç tanı konabildiğini kaydetti.

Tanı konup ilaç tedavisine başlandığında ise çok geç kalındığını da anlatan Gönül, “Elimizdeki hiçbir ilaç varolan hasarı geri döndüremediği gibi sadece hastalığın ilk yarısında işe yarıyor” diye konuştu. Erken dönemde tanı koymayı amaçladıklarını ve SoCAT laboratuarının dünyadaki ileri beyin görüntüleme laboratuarları gibi en ileri araştırma tekniklerini kullanarak bilimsel veri ürettiğini vurguladı. Şu anda ise yapay zeka ve MRI kullanarak erken tanıyı yüzde 80 doğrulukta koymayı başardıklarını, bu başarının da Avrupa Nöropsikofarmakoloji Koleji tarafından ödüllendirildiğini ve Current Alzheimer Research Dergisi’nde yer verildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Erken tanısının yanında Alzheimer ile karışan diğer bunama çeşitleri ve yaşlılık dönemi depresyonunun da tanısının kolaylaşacağının altını çizen Gönül, “Alzheimer tanısı, MRI çekimden dakikalar sonra bir uzmana gereksinim kalmadan konulabilecektir. Bu yöntem Alzheimer riski taşıyan bireylerde de gerçek riskler belirlenebilecektir” dedi.


Rektör Yılmaz’dan teşekkür


Alzheimer’ın erken tanısı konusunda EÜ başarısının heyecanını paylaşmak istediğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, bu hastalık konusunda da toplumsal farkındalık yaratmak istediklerini vurguladı. Ailesinde bu tür hastalığı olanların kendilerinin risk değerlendirmesini nasıl yapılacağının ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Bu coşkuyu bize yaşatan tüm bilim insanlarına çok teşekkür ediyoruz” dedi.