Ege ‘Asrın felaketi fiyata da yansır’

‘Asrın felaketi fiyata da yansır’

17.02.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:

Asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından Türkiye, yaraların sarılabilmesi için seferber oldu.

‘Asrın felaketi  fiyata da yansır’

Bölgede depremden zarar gören vatandaşın ihtiyaçları karşılanmaya çalışılırken, uzmanlar depremin yıkıcı etkisinin orta ve uzun vadede çeşitli alanlarda kendisini göstereceği konusunda birleşti.

Haberin Devamı

Yaşar Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serpil Kahraman, deprem felaketi nedeniyle azalan üretimin ilk etkisiyle kaçınılmaz olarak arz yanlı fiyatlarda artış olabileceğine dikkat çekti. Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel de, alınabilecek önlemlerden bahsetti. Doç. Dr. Kahraman, “Daha ziyade küçükbaş hayvancılığın yaygın olduğu bölgede, ülkemizde ilk organize hayvancılık bölgesi Diyarbakır’da yer almaktadır.

Nihai durumda, bölgenin tarımsal yeniden yapılanma süreci, ekonomik yapılanma sürecine bağlıdır. Diğer bir ifadeyle kredi, sübvansiyon, teşvik, girişimci destek kredileri, KOBİ destek paketleri, diğer finansal ürenler gibi doğrudan ve dolaylı fon destekleri ve dağılımda etkinlik yeniden yapılanmanın ön koşuludur” dedi.

Haberin Devamı

Tarımsal alanların korunması ve zarar gören bölgelerin bir an önce ekonomiye kazandırılabilmesi için yapılması gerekenleri anlatan Uzel de, “Alternatif tarım modelleriyle, deprem sonrası tarım sektörü yeniden canlandırılabilir ve ülke tarım ekonomisi toparlanabilir. Örneğin tarımsal ekim alanlarının düzenlenmesi için makine ve ekipman sağlanmalıdır” diye konuştu.