Ege Atık sularla kuraklığa çözüm

Atık sularla kuraklığa çözüm

01.04.2021 - 00:05 | Son Güncellenme:

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) paydaşı olduğu TRUST projesi Avrupa Birliği’nin Akdeniz’deki su ve gıda zinciriyle ilgili PRIMA Programı çağrısı kapsamında kabul edildi.

Atık sularla kuraklığa çözüm

Endüstriyel atık suların arıtılarak yeniden kullanımını hedefleyen projede, DEÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melis Somay Altaş ve ekibinde yer alan Çevre Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Alper Elçi ile Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Ar. Gör. Anıl Küçüksümbül, uygulama alanı olarak belirlenen İzmir’in su kaynaklarını modelleyecek.

Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Melis Somay Altaş, temel amacın su kaynaklarının aşırı kullanımı ve iklim değişikliğinin de etkisiyle risklerin arttığı yarı-kurak Akdeniz bölgelerinde, su kıtlığının azalmasına katkıda bulunmak olduğunu söyledi. İzmir’in uygulama yapılacak iki bölgeden biri olduğunu belirten Altaş, “Özellikle yağışların azaldığı ve barajlardaki doluluk oranının yüzde 50 kadar düştüğü günümüzde İzmir’de, arıtılmış endüstriyel suyun güvenli seviyeye getirilip kullanılması büyük önem taşıyor. Ülkemiz için de bu projenin çıktılarına yönelik stratejiler belirlenmesi, su kıtlığı açısından büyük ilerlemeler sağlayacak” dedi.