Ege Aynı gurur aynı heyecan!

Aynı gurur aynı heyecan!

09.09.2021 - 00:25 | Son Güncellenme:

İzmir’in kurtuluşunun yıldönümü coşku dolu etkinliklere sahne olacak. Büyükşehir’in ev sahipliğinde düzenlenen program sabah saat 09.00’da Zafer Yürüyüşü ile başlayacak

Aynı gurur aynı heyecan

9 Eylül İzmir’in 99’uncu kurtuluş yıldönümü programı, Basmane Karakolu önünden saat 09.00’da Zafer Yürüyüşü ile başlayacak. Cumhuriyet Meydanı’nda son bulacak yürüyüşte Gaziler, Anafartalar ve İkiçeşmelik caddelerini takip edecek İzmirliler, 350 metre uzunluğundaki dev Türk bayrağını da taşıyacak.

Haberin Devamı

Özgürlük aşkı ilk günkü gibi

Bağımsız Türkiye’nin müjdecisi olan İzmir’in kurtuluşunun 99’uncu yıldönümünde; Zafer Yürüyüşü, Fener Alayı, Türk Yıldızları ve Solo Türk ile yer gör kırmızı beyaz renge bürünecek.

İzmir’in kurtuluşunun 99. yıldönümü bu yıl da coşkulu kutlamalara sahne oluyor. Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğindeki etkinlikler sabah 09.00’da, 350 metrelik Türk Bayrağı’nın taşındığı geleneksel Zafer Yürüyüşü ile başlayıp tüm gün devam edecek.

Cumhuriyet Meydanı, kordon ve Hükümet Konağı’ndaki resmi törenlerin ardından 16.15 itibariyle Türk Yıldızları ve Solo Türk, İzmir semalarından tüm Türkiye’ye kurtuluş coşkusunu yaşatacak. 20.15’de Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayacak Fener Alayı’nın bitiş noktası Gündoğdu Meydanı’nda saat 21.00’de sahneye çıkacak olan Athena grubu ise, 9 Eylül kutlamalarının finalini yapacak. Ayrıca Bornova Aşık Veysel Açıkhava Tiyatrosu’nda 20 yerel halk dansları ekibi saat 21.00’de sahne alacak. Aynı saatte ise Menderesliler 19 Mayıs Stadı’nda Nebil Özgentürk’ün tarihsel video belgesel sunumuyla Anadolu Ateşi dans gösterisini izleyecek.

Haberin Devamı

Törenlere 10 binlerce İzmirlinin katılımının beklendiğini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de, 9 Eylül mesajında şu ifadeler yer verdi:

“İzmir, bu anlamlı günü 99’uncu kez aynı gurur ve heyecanla kutluyor. 9 Eylül 1922, sadece bir kentin değil, tüm Anadolu’nun emperyalist istilacılardan kesin olarak temizlendiğinin müjdesidir. Haklı bir dava uğruna güç birliği yapan bir ulusun asla bileğinin bükülmeyeceğinin kanıtıdır. Kazandığımız bağımsızlığı korumanın yolu ise Atatürk’ün ilkelerinden ayrılmamaktan geçiyor. Ne mutlu bizlere, ne mutlu böyle şanlı bir mirası onurla taşıyacak nesillere.”

9 Eylül Müzesi

Öte yandan Soyer, APİKAM’daki etkinliklerde bir araya geldiği Kent Gözlemcisi Orhan Beşikçi’nin “9 Eylül Müzesi” isteğini geri çevirmedi.  “Hiç merak etmeyin, 9 Eylül Müzemizi 100. yılda açacağız” diyerek müjde verdi.

 Türkiye’ye kutlu olsun

İzmir iş dünyası temsilcileri, 9 Eylül tarihinin sadece İzmirlilerin değil tüm Türkiye’nin kutlaması gereken bir gün olduğunu vurguladı. İzmir’in kurtuluşunun Türkiye Cumhuriyeti’nin tam bağımsızlığının da simgesi olduğunu dile getiren isimler, mesajlarında şu ifadelere yer verdi.

Haberin Devamı

BASİFED Başkanı Mehmet Ali Kasalı: “Milli mücadelenin finali İzmir’de oldu. O sebeple 9 Eylül sadece İzmirlinin değil tüm Türkiye’nin kutlu günüdür.

ESİAD Başkanı Mustafa Karabağlı: 9 Eylül 1922’de ülkemizin düşman işgalinden kurtarıldığı ve Kurtuluş Savaşı’nın kazanıldığı tüm dünyaya ilan edilmiştir. Atatürk İzmir’de yaptığı konuşmada da, “Bu başarı milletindir, artık savaş bitmiştir, yeni işlerimize bakacağız” diyerek modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun sinyallerini İzmir’de vermiştir.

Cumhuriyet şehri

İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt: 9 Eylül, özgürlük mücadelesinin başarıyla sonlandırıldığının ilanı anlamına gelmektedir. Bu sebeple 9 Eylül tarihi sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin de kurtuluşu, Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve özgürlüğün haercisi, simgesi olmuştur.

Haberin Devamı

EGSD Başkanı Hayati Ertuğrul: 9 Eylül’de kurtarılan ve İktisat Kongresi ile dünyaya adını bir kez daha duyuran güzel İzmir’imiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık simgesi olma durumundadır.

Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) Başkanı Huriye Serter: İzmir’in kurtuluşu ile milli mücadele başarıya ulaştırılmıştır, nihayete erdirilmiştir. İzmir bu anlamda kurtuluş mücadelemizde çok önemli yer tutmaktadır.

KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seçil Beydemir Kaynak: 9 Eylül. Lozan Barış Antlaşması’na uzanan tam bağımsızlığın yolunu açtı. O sebeple Türkiye’nin bir kutlu günüdür. Tüm vatandaşlarımıza kutlu olsun.

Müjde verdi

İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin: 9 Eylül 1922 tarihi sadece İzmir’in değil, tüm Anadolu’nun kurtuluşunu müjdeler. Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolun temel taşı, en önemli adımıdır.

EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Kılıç: Türk ordusunun güzel İzmir’imizi kurtararak bizlere armağan ettiği gün kutlu olsun. İzmir ve İzmirliler de 9 Eylül’ü, diğer ulusal bayramlarımızı kutladığı gibi, aynı coşkuyla bundan sonra da kutlayacak.

Haberin Devamı

TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Melih Sebastien Durmuş: 9 Eylül, sadece düşman işgalinden kurtulduğumuz bir gün değil aynı zamanda dünyaya kurulmakta olan Türkiye Cumhuriyeti’nin gür sesini de duyurmaya vesile olmuştur.

 ‘Herkesin umudu oldu’

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99’uncu yılına özel bir mesaj yayımladı. 9 Eylül tarihinde Milli Mücadele’nin de sona erdiğini belirten Nasır, “Büyük Taarruz harekatı sonucu Türk ordusunun Yunan işgali altındaki İzmir’e 9 Eylül 1922’de girmesi ve elde edilen zaferin ardından Milli Mücadele sona ermiş ve bu olay Türk milletinin kurtuluşu ve bağımsızlığını elde edişinin mihenk taşı olmuştur. Türk milleti, adeta küllerinden yeniden doğan bir şehir inşa etmiş ve İzmir’i Türkiye’nin en önemli kentleri arasına yükseltmiştir. İzmir’in kurtuluşu tüm milletimize umut vermiştir” dedi.

‘Aydınlığın başlangıcı’

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, İzmir’in kurtuluşunu, “Ülkemizin aydınlık yüzü İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşu, Türkiye Cumhuriyeti’nin aydınlık yolunun başlangıcı olmuştur” sözleriyle kutladı. “Bugün sadece İzmir’in değil Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluş günüdür” diyen Serter, şöyle devam etti:

“İzmir’e herkes akın akın geliyorsa bunun nedeni halkımızın Atatürk’ün gösterdiği hedeflerden, bağımsız ve özgür Türkiye yolundan ayrılmak istememesi, medeniyet ışığına sahip çıkmasıdır. 99 yıl önce İzmir’den Atatürk’ün yaktığı özgürlük ve demokrasi ateşini en kısa zamanda bütün ülkeye yeniden yayacağız.”

‘El ele yürüyoruz’

AK Parti İzmir Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Yaşar Kırkpınar, 9 Eylül İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıldönümünün milletçe gurur ve coşku içinde kutlandığını belirtti. 9 Eylül’de, Türk Milleti’nin varoluş iradesini kıracak hiçbir gücün olmadığını tüm dünyanın gördüğünü ifade eden Kırkpınar, “Bugün de millet ile birlikte, aydınlık geleceğe hep birlikte el ele yürümeye devam ediyoruz” dedi.

Takvimin sıradan bir günü değil!

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Başkanı Bilal Saygılı, Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve son kurşununun atıldığı İzmir’in bir asra yaklaşan kutlu gününü idrak etmenin sevincini bir kez daha yaşadığını dile getirdi. 9 Eylül’ün takvimde sıradan bir gün olmadığını belirten Saygılı, “Tüm vatanımızın bağımsızlığa kavuşmasında son derece anlamlı ve önemli bir gün olarak hafızalara kazınmıştır. Zira İzmir’in bu duruşu, tarihten silinmek istenen eşsiz milletimizin bütün dünyaya ebediyen var olacağı mesajını vermiş, bağımsız Türkiye’nin kuruluşuna giden yolun habercisi olmuştur. Bugün de, el ele, gönül gönüle, birlik ve beraberlik içinde istikbâl mücadelesini başarıyla sürdürdüğüne inancımız tam” dedi.

‘9 eylül ruhu ışığımız’

İzmir’in kurtuluşunu kutlayan EBSOBaşkanı Ender Yorgancılar, “Düşmandan kurtulup küllerinden doğan İzmir’in fuarlar kenti olarak belirlenmesi 9 Eylül’ü çok önemli kılıyor” diye konuştu. “9 Eylül ruhu, 99 yıl önce modernleşmenin simgesi olduğu gibi, bu zorlu günlerde de ışığımız oluyor” dedi.

‘İyi ki İzmirliyiz!’

İzmir’in kurtuluşunun 99. yıl dönümünü kutlayan EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, “9 Eylül, bağımsızlık mücadelemizin simgesidir. Tüm yurtta kutlanması gereken çok özel bir gündür” dedi. Ne mutludur ki, İzmir’de doğmuş ve yaşamaktayız” diyen Yelkenbiçer, “İzmir, o gün hürriyet meşalesini yaktığı gibi atalarımızın emanetlerini taşımaya her zaman gönüllü” ifadelerini kullandı.