Ege ‘Birlikteliğimizle İzmir kazanıyor’

‘Birlikteliğimizle İzmir kazanıyor’

08.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ekim ayındaki seçimde EBSO Başkanlığı için yeniden aday olan Ender Yorgancılar, “İş dünyasıyla, Valimizle, Büyükşehir Başkanımızla uyum içindeyiz. Birlikteliğimiz, İzmir’e güç veriyor” dedi

‘Birlikteliğimizle İzmir kazanıyor’

İzmir iş dünyasının önde gelen isimlerinden Ender Yorgancılar, 1994 yılından bu yana Meclis Üyesi olduğu Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda (EBSO), Yönetim Kurulu Başkanlığı için yeniden aday...

Haberin Devamı

1974’ten bu yana iş dünyasının içinde olan, 2009’dan bu yana da EBSO’da Yönetim Kurulu Başkanı olan Yorgancılar, sivil toplum kuruluşları başkanları ile İzmir Ticaret Odası (İZTO), İzmir Ticaret Borsası (İTB), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İESOB) başkanlarının, bu görevi sürdürmesi gerektiği yönünde görüş belirttiğini vurguladı, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da devam etmemi istedi. Çoğunluğun görüşü, devam yönünde oldu. Türkiye, seçime girecek. Bu dönemde, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı’nın da deneyimli birisi olması önem taşıyor. Buraları farklı yerler. Üyelerin çoğunun önerisiyle, bu süreçte tecrübeli bir ismin görevde olması gerektiği düşüncesi öne çıktı” dedi.
EBSO’da bugüne kadar yaptıklarının yapacaklarının teminatı olduğunu belirten Ender Yorgancılar, çalışma anlayışını şöyle özetledi: “Yaptıklarımızı, şov yaparak satmıyoruz. Sonuç odaklı çalışıyoruz. İzmir’in, sanayicimizin sıkıntılarını, ilgili platformlarda anlatıp çözüm arıyoruz. Bu anlayışla devam edeceğiz.” Yorgancılar, Asya-Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu tarafından ‘en iyi oda’ ilan edilmelerinin de çalışmalarının karşılığı olarak önemli bir başarı olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

EBSO binasını tamamlayacaklarını kaydeden Yorgancılar, Avrupa Birliği’nden (AB) aldıkları hibeler olduğunu, eğitim ve verimliliğin kendileri için öncelikli olduğunu dile getirdi, uluslararası arenada daha fazla Türk malı satılması için çalıştıklarını belirtti.

‘15 konuşmayı buluyor’

İzmir’in ekonomisinde öncü olan kurumlar ve yöneticileriyle birlik içinde hareket ettiklerinin altını çizen Yorgancılar, “Önceden bir uyum yoktu, kaybeden İzmir oldu. Ama şimdi, İZTO Başkanımız Mahmut Bey, EİB Koordinatör Başkanımız Jak Eskinazi, İTB Başkanımız Işınsu Hanım, İMEAK DTO İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, Esnaf Odası Başkanımız Zekeriya Mutlu... Hepsiyle bir aradayız. Sayın Valimiz Yavuz Selim Köşger’le, Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’le de bir araya geliyoruz. Bu da kente olumlu biçimde yansıyor. Örneğin, Mahmut Özgener bugün Ankara’da, ben buradayım. Telefonla günde 15’in altında konuşmuyoruz. (Bu arada, Yorgancılar’ın telefonu çalıyor. Görüşmemiz sırasında tüm çalan telefonları kapattığı halde, bu kez bizden nezaketle izin istiyor. Arayan kişi, Ankara’dan İZTO Başkanı Mahmut Özgener... İzmir’in sorunlarına ilişkin olarak yaptığı görüşmeler hakkında kısaca bilgi veriyor Yorgancılar’a. Biz de gün içindeki görüşmelerden birine o anda tanıklık etmiş oluyoruz.)

Haberin Devamı

‘OSB’ler önemli’

İzmir için ihtisas organize sanayi bölgelerinin önem taşıdığını kaydeden EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, kentte tekstilden yağa, deriden inşaat malzemelerine 64 sektörden oluşan bir üretim dokusunun olduğunu söyledi. Sektör bazlı OSB’lerin avantajlı olduğuna vurgu yaptı, “Bu OSB’ler ülke için önemli. Dikili’de, Kınık’ta satışlar bitti. Buralarda yapılacak üretimler, yurtdışına ihraç edilecek” dedi.

‘Yüksek katma değer’

Haberin Devamı

Yorgancılar, hayalini “Dünyada her evde bir Türk malı olması” tümcesiyle açıkladı, şöyle sürdürdü sözlerini: “Ama peçete, ama aydınlatma, tekstil. Sözü edilen, 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefi yolunda bu kentimiz için önemli. Yüksek katma değerin önemine de dikkat çekmek istiyorum.”

‘Birlikteliğimizle İzmir kazanıyor’

‘Meslek liseleri artmalı’

Üzerinde çok durulan ara eleman sorununa da değinen Yorgancılar, bu konuyu şöyle açtı: “İşsizlik ayrı, mesleksizlik ayrı. Mesleği olmayanın iş bulması zor. Meslek liseleri önemli, sayıları artmalı. Bu konudaki en güzel örnekler, Avusturya ve Almanya’da. 1930’larda yerle bir olan Almanya, bugün AB’nin en güçlü ekonomisi. Mercedes’in içinde meslek lisesi var.”

Depremzedeye destek

30 Ekim 2020’deki İzmir depremine de değinen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı, şunları dile getirdi: “Neler yapılabileceği konusundaki toplantılara Mahmut Başkan’la katıldık. (İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener) Depremzedeler için öngördüğümüz 80 ev bitti. AFAD’dan liste bekliyoruz. Vefatların ardından evler kimlere teslim edilecek? Bu prosedürlerin ardından Valimizin kura çekimiyle dağıtımı yapacağız. Bu konuda devletimizin, STK’ların arkamızda olduğunu vurgulamak isterim.”
Sosyal sorumluluk projelerinin olmazsa olmazları olduğuna da değinen Yorgancılar, “Vakıf vasıtasıyla okuttuğumuz öğrenciler var. Kiraz ve Bergama Dereköy’de okullarımız var. Buralara, kırtasiye, ramazan ayında da gıda desteği sağlanıyor. Yasalar çerçevesinde yapacaklarımız da belli. Mesela, spor kulüplerine destek veremiyoruz” dedi. Spor kulübü deyince, söz İzmir’in Süper Lig’de bir temsilcisinin kalmamasına geliyor. Yorgancılar, şunları söylüyor: “Özellikle futbol başarıya odaklı. Mehmet Sepil, Göztepe’yi Süper Lig’e çıkardı. Kendisine hakaret edilince istifa etti. O geri çekilince küme düştüler. Önemli olan unsurlar şunlar: huzur+düzgün yönetim, bütçe+altyapı... Bir sanayi şirketi gibi düşünün. Bir sorun varsa, işin kök sebebini aramak lazım.”

Haberin Devamı

Seçim hazırlığı

EBSO’daki seçimle ilgili süreci 2 hafta içinde açıklamayı planladıklarını belirten Ender Yorgancılar, “Yargı gözetiminde yapılacak olan seçim için, İlçe Seçim Kurulu’nun da onayı alınıp gereken adımlar atılacak” dedi. Ege Sanayici ve İşinsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı’nın da adaylığını açıkladığına değinen Yorgancılar, “Kendisine güvendi. Oy verecek olan üyeler... Kimi takdir ederlerse...” yorumunu yaptı.
Kendisine şu ana dek milletvekilliği ve belediye başkanlığı gibi birçok öneri geldiğini de Yorgancılar, düşüncelerini şu şekilde açıkladı: “Ben EBSO’nun başkanıyım. Orayı bırakıp başka bir kuruma geçersem, burayı basamak olarak kullanmış olurum. Görevinizi yüzünüzün akıyla yapıp bitirin, istediğiniz yere aday olun. Prensibim böyle, bulunduğum yerden güç almamalıyım.”