Ege Böbrek taşı erkeklerde 3 kat fazla

Böbrek taşı erkeklerde 3 kat fazla

23.02.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ekol Hastanesi’nden Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Osman Gücük, toplumda her on kişiden birinde, ömrünün herhangi bir aşamasında taş oluştuğunu ancak özellikle beslenme, yaşam tarzı ve çevresel etkenlerdeki bozulmaların, hastalığın daha sık görülmesine sebep olduğunu söyledi.

Böbrek taşı erkeklerde  3 kat fazla


Yaşam boyunca taş düşürme riskinin erkeklerde 10 kişide 1 iken, kadınlarda 30’da 1 olduğunu belirten Gücük, “Ailesinde üriner sistem taşı hikayesi olanlar yüksek risk grubundadır” dedi.

Haberin Devamı

Doğum sancısı gibi

Coğrafi faktörlerin de taş oluşumunda etkili olduğunu dile getiren Gücük, “Dağlık, çöl veya tropikal bölgelerde yaşayanlarda taş görülme oranı yüksektir. Günlük alınan su miktarı arttıkça risk azalır” diye konuştu. İlk belirtinin şiddetli ağrı olduğunu ifade eden Gücük, şöyle devam etti:
“Yaşayabileceğiniz en ağrılı durumlardan biridir ve doğum sancısına benzer. Ağrıya sıklıkla bulantı, kusma, terleme ve titreme eşlik eder. Taşın idrar yolunda hareket etmesi nedeniyle oluşan kolik tarzda ağrılara taş mesaneye yaklaştıkça idrarda yanma, devamlı idrar yapma ihtiyacı vardır.”

Tedavi yöntemleri

Taş kırma yöntemi (ESWL): Vücut dışında oluşturulan şok dalgalarının böbrekteki taşlar üzerine odaklanması ile taşların kırılması esasına dayanan tedavi şekli. Sadece çapı 2 santimetrenin altındaki böbrek taşlarının en etkili tedavi şeklidir.
Lazerle Taş Kırma (Fleksible URS): Doğal idrar kanalından böbreğe kadar çıkılarak böbreğin odacıkları içindeki taşlar lazer yöntemiyle kırılır. Başarı oranı yüzde 95’lerdedir. İyileşme ve hastanede kalış süresi de kısadır.
Perkütan Taş Cerrahisi: Taş kırma yöntemi ile tedavi edilemeyen veya kırılsa da dökülemeyecek büyüklükte taşları olan hastalara, ciltte açılan delikten böbreğe girilip uygulanan tedavi yöntemidir.

Yazarlar