Ege ÇANAKKALE UNUTULMAZ

ÇANAKKALE UNUTULMAZ

20.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 106 yılında, düşmana geçit vermeyip bağımsızlık ve özgürlük destanı yazan kahraman şehitlerin hatıraları, Ege’de ölümsüzleşti

ÇANAKKALE UNUTULMAZ

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106. yıl dönümü ve 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü, tüm Ege’de resmi törenlerle kutlandı. İzmir, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, Manisa, Muğla ve Uşak’ta meydanlar Türk bayraklarıyla kırmızıya büründü, İstiklal Marşı daha büyük bir coşkuyla söylendi. Şehitlik ziyaretlerinde mezarlar karanfillerle donatıldı. Emperyalist güçleri dize getirip bir ulusun küllerinden doğmasını sağlayan, başta Atatürk olmak üzere, canını ortaya koyan tüm şehit ve gaziler minnetle anıldı. Belediyeler de düzenledikleri etkinliklerle destanlaşan zaferin gururunu katladı. Vatan sevgisinin ve unutulmaz mücadelenin duygulandıran hatıraları; hediyeler, heykeller ve segilerle vatandaşla buluştu.

Haberin Devamı

Duygulandıran mektup

Balıkesir Kent Konseyi’nin çalışmasıyla, cepheden ailesine mektup yazan Şehit Yüzbaşı Mehmet Tevfik’in sözleri, Balıkesirlilere ulaştı. Dönemin koşullarına uygun giyinen postacının getirdiği mektubu alan Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Çanakkale cephesinde yaşananları duygu dolu cümleleriyle bugünlere aktaran Yüzbaşı Mehmet Tevfik’in mektubu vasıtasıyla Kuva-yi Milli şehri olarak bir kez daha gurur duyduk. Bazı mektuplar ölümsüzdür; açarsın, okursun, boğazın daha ilk satırda düğümlenir” dedi.

Özel sergi

Denizli Büyükşehir Belediyesi de, 2 bin 514 Denizlili şehidin kayıtlarının da bulunduğu, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi Sergisi düzenledi. “Şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyoruz” diyen Belediye Başkanı Osman Zolan, “Ecdadımız ‘Çanakkale geçilmez’ diyerek, kendi canlarını feda etti. Onlar için ne yapsak azdır. Şükürler olsun bugün, yine hür ve bağımsız yaşıyoruz. Bizlere düşen bu emanete sımsıkı sahip çıkmaktır” diye konuştu.
Sergide; Denizlili Mehmetçiğin hastane kayıtları, hayatlarından kesitler, savaştan enstantaneler yer aldı.

Haberin Devamı

ÇANAKKALE UNUTULMAZ
Atatürk heykeli

Çiğli Belediyesi ise, zaferin 106. yıl dönümü anısına Atatürk Mahallesi’nde yapılan ‘Atatürk Heykeli’nin açılışını yaptı. Heykeltıraş Ekin Erman’a plaket takdim eden ve ardından tüm katılımcılarla birlikte heykelin açılışını yapan Belediye Başkanı Utku Gükrükçü, “Bugün burada, atalarımızın gösterdiği kahramanlığın coşkusunu; kadınından erkeğine, gencinden yaşlısına, her siyasi görüşten yurttaşımızla birlikte yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Açılışa katılan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Sekreter Yardımcısı Sevil Nazan Keskin de, “Bir ulusun küllerinden doğarak emperyalizme dünya tarihindeki en büyük yenilgisini yaşattığı; laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulacağının müjdelendiği gündeyiz. Bu heykel, İzmir’in bu yüksek tepesinden tüm yurttaşları selamlayacak” diye konuştu.

Buca’da hatıralar canlandı

Buca Belediyesi de, hizmet binasında, Muharip Gaziler Derneği Buca Şube Başkanı Şükrü Karaca’nın Çanakkale’den Cumhuriyet’e Harp Hatıraları Sergisi’ne ev sahipliği yaptı. Çanakkale Savaşı’ndan günümüze kadar anıların yer alan sergi yoğun ilgi gördu. Belediye Başkanı Erhan Başkan Kılıç, gazilere, Atatürk’ün kalpaklı resminin yer aldığı kravat hediye etti. Gazi Karaca ise Başkan Kılıç’a Cumhuriyet’in 10’uncu yılı anısına üzerinde Atatürk resminin yer aldığı madalyayı takdim etti. Serginin ardından Başkan Kılıç, Çanakkale şehitlerinin anısına, askerlerin yemek listesinde olan üzüm hoşafı vatandaşa dağıttı.
Kutlamalar birbirinden güzel iki konserle devam etti. İlk olarak Kızılçullu Bilim ve Sanat Merkezi Orkestrası konser verdi. A kşam ise Türk Halk Müziği sanatçısı Bahar Almaç, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Özel Konseri verdi.