Ege ‘Çift şeritli yol sorunu çözülmeli’

‘Çift şeritli yol sorunu çözülmeli’

04.06.2023 - 00:20 | Son Güncellenme:

Seyrek’teki kampüste 6 bin 500 öğrencinin okuduğunu, çevredeki işyerleriyle birlikte nüfusun sürekli arttığını söyleyen Rektör Berktaş, “Bölgeye çift şeritli yol şart” dedi.

‘Çift şeritli yol sorunu çözülmeli’

Tansu Yılmaz - Bakırçay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Berktaş, üniversite sayesinde Seyrek Mahallesi’nin çok geliştiğini söyledi. Şu anda 6 bin 500 öğrencilerinin bulunduğunu kaydeden Berktaş, Seyrek’in nüfusunun her geçen gün arttığını, bunda kendilerinin büyük payı olduğunu belirtti, “Öğrenci sayımız yükseliyor. Yakında 10 bin olacak. Bölge nüfusu da sürekli fazlalaşıyor. Etrafımızda Menemen Serbest Bölgesi var. Foça’da görevli askerlerin de çoğu Seyrek’te ikamet ediyor. Kısacası üniversite olarak bölgemizi hareketlendirdik” dedi.

Haberin Devamı

1500 kişilik yurt

Üniversiteye 750 kız, 750 erkek öğrenci olmak üzere 1500 kişilik yurt planlandığını söyleyen Berktaş, “Ben devletçi bir insanım, asker disipliniyle büyüdüm. Bu anlayışla göreve gelir gelmez stratejik planımızı yaptık, kendimize 5 büyük hedef koyarak bunları projelendirdik. İlk olarak çevre dostu ekolojik bir kampüs kuralım dedik. Geldiğimiz noktada, bir yıl sonra elektriğini suyunu kendi imkanıyla elde edebilen çevre dostu kampüsü hayata geçirmiş olacağız. Projeye sıfır atık ve peyzajı da ilave ettik. Bu şekilde özelleri kıskandıracak bir devlet üniversitesi kuralım istiyoruz. İkincisi hedef olarak bir akıllı üniversite modeli geliştirelim dedik. 64 ayrı veri setini işleyip yapay zeka kullanılarak raporlayan bu proje için 15 milyon liraya yakın yazılım ve donanım ihalesi yaptık. Bütün sistemin kontrolü, raporlaması dışında iyileştirme önerileri de alabilen bir proje yapıyoruz. Geldiğimize ve ekip olarak çabalarımıza değsin istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Çift şeritli yol sorunu çözülmeli’

Engelsiz üniversite

Engelsiz üniversite projesini üçüncü hedef olarak seçtiklerini ifade eden Berktaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gerçekten onur duyulacak bir proje. Kişiselleştirilmiş çözüm üretiyoruz. İhtiyacı olan öğrencilerimize akülü araç ve akıllı baston veriyoruz, tablet ve internet paketi veriyoruz. Bunlar dışında barınma imkanı sağlıyoruz. Görme engelliler için özel navigasyon sistemi var, her yere ulaşabiliyorlar. İşitme engelliler için gerekli testleri yaparak dijital işitme cihazları hediye ediyoruz. Sınıf altyapısını da uyarlayarak işitme engelli öğrencilerimize bizler gibi duyabilme imkanı sağlıyoruz. Eğitimde ihtiyaç duydukları kitaplarını sesli kitap haline getiriyoruz. Kütüphanelerde engelli ögrencilerimiz için özel ofisler oluşturduk. Bugun itibariyle 27 engelli öğrencimiz var, günden güne de artıyor. İstiyoruz ki, İzmir’e gelmek isteyen engelli öğrenciler kentte uygun bir eğitim destinasyonu olarak bize gelsinler. Bütün hepsine çözüm ortağı olalım, yatırımını da biz yapalım.”

Teknokent arazisi hazır

Haberin Devamı

Sağlık teknoloji temalı üniversite hayali kurduğunu ifade eden Berktaş, daha sonra şunları söyledi: “Örnekköy’de 2 parselden oluşan toplam 70 dönüm araziyi teknokent arazisi olarak aldık. Giyilebilir teknolojilerle sağlıkta yapay zeka ürünlerinin üretildiği ilk sağlık temalı teknokenti de ilimize ve ülkemize kazandıralım istiyoruz. Stratejik planın son hedefi olarak da tecrübeli meslek mensuplarının yetiştirildiği, hepsinin de en az 6 ay 1 yıl işletmede deneyim gördüğü bir eğitim modelini geliştirdiklerini belirten Berktaş, mesleki gelişimi yüksek, araştırma ve proje deneyimine sahip bir eğitimle mutlu ve özgüveni yüksek meslek mensupları yetiştirmek istiyoruz.”

‘Şikayetçi değilim, en iyisi için çalışıyoruz’

Kurulma aşamasındaki zorlukların kendilerini yorduğunu, kuruluş aşamasında gerçekleşen pandemi, deprem, ekonomik şartlar açısından zor bir döneme denk geldiklerini belirten Bakırçay Üniversitesi Rektörü Mustafa Berktaş, “2010’lu yıllarda akademinin tüm bütçe istekleri karşılanırken günümüzde bütçe açısından daha zor şartlarda görev yapıyoruz. İhtiyaç duyulan bütçeyi ulusal ve uluslararası projeler ile kapatıyoruz. Ama şikayetçi olmadan mevcut şartlarda da en iyisini yapmak için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Traktör de TIR da aynı güzergahı kullanıyor

En büyük sıkıntılarının ulaşım olduğunu, yolun tek şeritli olmasından dolayı birçok kaza yaşandığını, kendisinin de büyük tehlike atlattığını ifade eden Rektör Mustafa Berktaş, “3-4 yıl önce Karayolları Bölge Müdürü’ne gittiğimde planlamanın hazır olduğunu, Genel Müdürlukten onay beklediklerini ifade etmişlerdi. Bu yola Menemen Serbest Bölgesi’nin de acil ihtiyacı var. Beş bine yakın kişi çalışıyor ve Bu işçiler günde üç vardiya olarak servisle taşınıyor. Traktör, toplu taşım araçları, özel araçlar ve TIR’lar aynı yolu kullanıyor. Bir de bildiğiniz gibi yol Foça’ya bağlanıyor ve hafta sonları daha da tıkanıyor. Şimdilik üniversite olarak en büyük eksiğimiz çift şeritli yol” dedi.

 

Yazarlar