Ege ‘Diyabette erken tanı çok önemli’

‘Diyabette erken tanı çok önemli’

03.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Modern yaşamla birlikte değişen beslenme tarzı diyabete davetiye çıkartıyor. Erken tanı ve önleyici tedavi, kişilerin sağlıklı bir yaşam sürmesinde önemli rol oynuyor

‘Diyabette erken tanı çok önemli’

Özel Gazi Hastanesi İç Hastalıları Uzmanı Dr. Esra Irmak Üstün, tıp otoriteleri tarafından ‘mikrobik olmayan salgın hastalık’ sınıfında değerlendirilen diyabetten korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

Türkiye’de 6 milyon 700 bin civarında diyabetli olduğunu belirten Üstün, “Bu rakamı oluşturanların büyük çoğunlu tip 2 diyabet hastası, yarısı ise gizli şeker (glukoz toleransı) hastası; yani çevremizdeki her 8 kişiden biri diyabet hastası” dedi. Rakamların erken tanı ve önleyici tedavinin önemini gösterdiğini dile getiren Üstün, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pek çok insan şeker hastası olduğunu kalp krizi veya inme gibi diyabete bağlı bir komplikasyon geliştiği zaman öğreniyor. Diyabet riski olan kişilerde erken tanı, hastalığın önlenmesi ya da komplikasyonların en aza indirilmesi açısından önem arz ediyor. Ailede diyabetik bireylerin olması, obezite, gebelik şekeri ya da iri bebek doğum öyküsü, erken yaşta oluşan yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, koroner kalp hastalığı ve periferik arter hastalığı olanların sık sık diyabet taramasından geçmesi gerekiyor. Erken dönemde uygulanacak yaşam tarzı değişiklikleri, diyet ve egzersizlerle sayesinde diyabet oluşumu ilaç kullanımına gerek olmadan geciktirilebiliyor hatta önlenebiliyor.”