Ege ‘Doğa, önlemini alıyor’

‘Doğa, önlemini alıyor’

08.10.2019 - 02:17 | Son Güncellenme:

İzmir’deki yangınlardan sonra başlatılan ağaçlandırma çalışmalarına dikkat çeken uzmanlar, “Bölgedeki bitki örtüsünün kendini yenileyecek özelliklere sahip olduğu da unutulmamalı” vurgusunu yaptı

‘Doğa, önlemini alıyor’

Ege Çevre ve Kültür Platformu’nun (EGEÇEP) ‘Ormanlarımızı Bekleyen Tehlikeler’ başlıklı panelinde, yakın dönemde İzmir’de meydana gelen yangınlar gündeme geldi. Konuşmacı orman yüksek mühendisleri, “Bölgedeki kızılçamlar; kabuğunun kalın olması, su iletiminin korunaklı olması dolayısıyla dayanıklıdır. Bu ağaçların kendini yenilemesi teknik olarak mümkün. Yeniden ağaçlandırma yapmadan önce bunu dikkate almak gerekli” dedi. Orman Yüksek Mühendisi Ahmet Kenan Öztan da şöyle konuştu:

Haberin Devamı

‘Kozalak, tohumu koruyor’

“Kızılçam, tarih boyunca yangınlara muhatap olmuştur; kabuğu çok kalındır, su iletimi korunaklıdır. Bu yangından sonra ağacın kendiliğinden yeniden yeşermesi mümkün. Kızılçam; yangın sırasında kozalakları kapatır, içindeki tohum yanmaz. Yangından sonra bu kozalaklar açılır, toprağa düşer ve bir çimlenme yatağı oluşturulur. Dolayısıyla hiçbir şey yapılmasa dahi burada fidan yetiştiği görülebilir.”

Özel ağaçlandırma konusuna değinen Mahir Yücel Keskin de, ormancılığın devlet eliyle yapılması gerektiğini kaydetti, “Özel ağaçlandırma sahalarının, kıyı kesimlerinde ve koylarda olduğunu görüyoruz. Ağaçlandırmaya uygundur ön etüdünü yapan ekipler, sahaları pazarlayıp projelerini de emekli orman mühendislerine imzalatıyor. Yüksek makili alanlarda özel ağaçlandırma izni verince farklı türden dikim yapılıyor. Bitki örtüsü ve canlılar yok oluyor” diye konuştu.