Ege Dönüşüm İzmir’den başlıyor

Dönüşüm İzmir’den başlıyor

08.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, 4 Ekim 2019’da, şehri ziyaret eden Blue Panda yelkenlisinde imzaladığı Niyet Beyanı ile WWF’in dünya genelinde 36 ülkenin dahil olduğu Plastik Atıksız Şehirler Ağı’na İzmir de katılmıştı. Protokolle İzmir’in Çeşme ilçesi de, Temmuz 2022’ye kadar plastik kirliliğini %30 azaltmayı taahhüt etti.

Dönüşüm İzmir’den başlıyor

WWF’in Akdeniz’i tehdit eden sorunlara dikkat çekmek için Fransa’dan yola çıkan Blue Panda yelkenlisi, İtalya’nın ardından Çeşme’yi de ziyaret etti. 
Yüzde 40’a çıkacak 
Düzenlenen lansmanda Başkan Soyer, “Plastik atıksız şehir” hedefini hangi çalışmalarla ve nasıl gerçekleştireceğini içeren Eylem Planı’nı açıkladı, “İzDönüşüm Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisimizde günde 420 tona kadar ambalaj atığını ayrıştırarak geri dönüştürme kapasitesine sahibiz. Şimdilik Buca, Karabağlar, Karşıyaka ve Narlıdere’ye hizmet veriyoruz. Ağustos ayı içerisinde bu dört ilçeye yerleştireceğimiz 800 geri dönüşüm kutusu İzmirlilere iki seçenek sunmamızı sağlıyor… Atıkları eskiden olduğu gibi çöpe atmak veya geri dönüşüm kutularımızla buluşturmak. Tüm bu çalışmaların sonucunda geri dönüşüme gönderilen ambalaj atıklarının oranını yüzde 12’den önce yüzde 20’ye, ardından yüzde 40’a çıkarmayı hedefliyoruz. Yüzde 20’lik bir geri dönüşüm oranını yakalamanın bile, 160 milyon liralık kazanç anlamına geldiğini belirtmek isterim. Dönüşüm İzmir’den başlıyor” dedi.
Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran’ın ilçede sürdürdükleri çalışmalar hakkında bilgi verdiği buluşmada WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli de plastik kirliliğin vardığı boyutları anlattı. Başkan Oran, “Daha temiz bir dünya çabasının parçası olmaktan gururluyuz” diye konuştu. Pasinli de, “Alışkanlıklarımızda yaptığımız küçük değişikliklerle plastik atıksız bir gelecek için adım atabiliriz” dedi.