Ege ‘Düğüm olmuş sorunlara 2022’de veda edeceğiz’

‘Düğüm olmuş sorunlara 2022’de veda edeceğiz’

30.12.2021 - 02:21 | Son Güncellenme:

2021’in zorluklarını 2022 yılında aşacaklarını belirten İzmir Büyükşehir Başkanı Soyer; Basmane Çukuru Büyükşehir binası ve Hilton’un durumu gibi tüm kenti ilgilendiren konuları da çözüme kavuşturacaklarını dile getirdi.

‘Düğüm olmuş sorunlara 2022’de veda edeceğiz’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2021 yılını değerlendirdi, 2022 yılı hedeflerini açıkladı. “2021, en zor yıldı” diyen Başkan Soyer, kentin gündeminde olan; İnciraltı, Çeşme ve Kültürpark planları, depremde zarar gören Büyükşehir binasının durumu, kapanan Hilton otelinin akıbeti ve yıllardır çözülemeyen Basmane Çukuru ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Haberin Devamı

Kent genelinde yoksulluğa karşı yeni bir yardım kampanyası başlatılacağı duyurusuyla sözlerine başlayan Soyer, “Bütün önceliğimizi sosyal yardımlara ayırmaya karar verdik ancak bu yetmez. Derinleşen yoksulluk ve işsizlikten İzmir’de nasibini alıyor. 1 Ocak’ta yeni bir kampanyayı İzmirliler ile buluşturacağız. İzmirliler el ele vererek ihtiyaç sahibi hemşehrilerine destek olabilecek” dedi.

Ardından kent gündemindeki önemli başlıklara değinen Soyer, şöyle konuştu:

Büyükşehir yıkılıyor

“30 Ekim depreminde hasar gören Büyükşehir binamızın yıkılması kesinleşti. Tüm itirazlar değerlendirildi. Biraz zaman kaybı yaşandı ancak yıkım kararı çıktı. 2022 başlarında yıkacağız. Yerine ne yapılacağı ile ilgili de kurul kurmuştuk burada karar vereceğiz. Büyük ihtimalle yerine büyük bir bina yapılmayacak. Büyükşehir’in de payı olan ve kapılarını kapatan Hilton ile ilgili müzakere süreci devam ediyor. Yüzde 22.5 hissemiz var. Tıkanmışlığı aşmaya gayret ediyoruz. Sonuna yaklaştık. 2022’de mutlaka sonuçlandıracağız. ‘Basmane Çukuru’nu da 2022 içinde çözeceğiz. Dört defa TMSF’ye gittik. İzmir için bir çıbanbaşı olduğunu büyük bir kayıp olduğunu, büyük bir utanç olduğunu düşünüyorum. Bunu içime sindiremiyor, bu şehirde yaşayan bir insan olarak bundan utanıyorum. Bunu çözmek için ne gerekiyorsa yapıyoruz ve 2022 içinde bunu bitireceğiz.

Haberin Devamı

Öncelik doğayı korumak

Çeşme ve İnciraltı meselesi de var. Çeşme planları ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı dinledik, kaygılarımız ifade ettik. Bugün geldiğimiz noktada sonlanmış bir proje yok. Sadece alınan ilkesel kararlar olduğunu biliyoruz. İncirlatı ile ilgili de önümüzde henüz gelmiş somutlaşmış bir şey yok. Çalışmalar somutlaştığında, asli görevimiz olan kentin doğasını korumak yönünde sürece dahil olacağız. Bu kentin insanlarının gelir düzeyini artıracak her türlü girişimde elbette varız ancak doğayı korumak şartıyla. Son olarak, sürekli itirazlarla karşılaştığımız Kültürpark ile ilgili duruşumuzu yinelemek istiyorum. Kültürpark bizim ortak değerimiz. Onu savunan platform ne kadar koruyorsa ben de o kadar koruyorum. Kimse benimle bu konuda iddialaşmasın.”

Haberin Devamı

Kentsel dönüşüm yılı

Kentsel dönüşüm konusunda da önemli açıklamalar yapan Soyer, “İzmir’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı herhangi bir kentsel dönüşüm çalışması yok. Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin var. Biraz ağır ilerliyor belki ama çok sağlam adımlarla ilerliyor. Vatandaşı mağdur etmeyen, haklarını koruyan bir kentsel dönüşüm modeli var. 2022’de Uzundere, Gaziemir ve Örnekköy’de kentsel dönüşüm çalışmalarımız var. Şunu net olarak söyleyeyim; kentsel dönüşüm 2022’de İzmir’e damgasını vuracak konulardan birisi olacak. Kentsel dönüşüm konusunda 2022’ye damga vuracak yeni modellerimiz de var” diye konuştu.

2024’te 4.5 milyon turist

Turist sayısını artırmak için çalışmalarının olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer “Nisan ayında Midilli seferleri başlıyor. Bir diğer hedefimiz haftada üç kruvaziyerin İzmir’e gelmesi. İzmir’e direkt uçuşların artması için de çabalıyoruz. Yeni noktaları 11 Ocak’ta açıklayacağım. Tüm bu çalışmalarla 4.5 milyon turist seviyesine 2024’e kadar ulaşmak istiyoruz” dedi. Sağlık turizmiyle ilgili ise özellikle Rusya ile üç başlıkta çalışma yürüttüklerini dile getiren Soyer, “Saç ekimi, göz ve diş. Hem sosyal güvenlik kurumlarıyla hem özel seyahat acenteleri ile müzakere sürdürüyoruz. Sonra batı ülkeleri ile benzer çalışmalar sürdüreceğiz. 1 Ocak’tan itibaren Sığacık Teos’ta Euphoria Oteli var, klinik spa olarak hizmet verecek. Bunu İzmir’de birçok otelde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” bilgisi verdi.

Haberin Devamı

2030 EXPO için destek istedi

2026 EXPO İzmir’i kente kazandırdıklarını sözlerine ekleyen Soyer, “2030 EXPO’su için ilk başvuruyu yaptık, Sayın Cumhurbaşkanı desteği ile başvurunun tekrar iletilmesi gerekiyor. Bundan vazgeçmeyeceğiz. EXPO 2026 İzmir, tematik bir EXPO. Asıl büyük hedefimiz 2030’dur. Ev sahipliği yapmak için ne gerekirse yapacağız” diye konuştu.

Öğrenci ve gençlere zam yok

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2022 yılında toplu ulaşıma yüzde 36 oranında bir zam yapmayı planladıklarını açıkladı. Soyer, “Öğrenci ve gençlerimiz için pozitif ayrımcılık yapabilmek için çok uğraştık. Öğrencilere fiyat ayarlaması yapmadan, olan mevcut ulaşım ücretini uygulayacağız” dedi. Yeni zamma göre tam ulaşım ücretinin 4,70 lira olarak uygulanması bekleniyor.

Haberin Devamı

İki ayda 27 milyon lira yardım

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kara kış destekleri kapsamında gıdadan nakdi yardıma, giysiden ısınmaya kadar tüm temel ihtiyaçlar için 26 milyon 986 bin liralık yardımda bulunuldu. Büyükşehir, 444 40 35 numaralı Kara Kış Destek Hattı’nın yanı sıra bizizmir.com üzerinden de başvuru almaya devam ediyor. Kasım ayının başından bu yana toplamda 192 bin 142 başvuru alındı, binlerce haneye ulaşıldı