Ege Dünyanın ‘yapboz’u Muğla’dan

Dünyanın ‘yapboz’u Muğla’dan

09.03.2017 - 05:16 | Son Güncellenme:

Datçalı Yavuz Demirhan, 15 yıl önce Meksika’da hobi olarak başladığı ve zamanla işe dönüştürerek ürettiği yapbozları, bugün ABD, Kanada ve İngiltere gibi birçok ülkeye gönderiyor

Dünyanın ‘yapboz’u Muğla’dan

Muğla’nın Datça ilçesinde yaşamını sürdüren Yavuz Demirhan, Meksika’da hobi olarak başladığı yapbozu işe dönüştürüp, ürettiklerini bugün birçok ülkeye pazarlar hale geldi. Almanya doğumlu Demirhan (40), ilk ve orta öğrenimini burada tamamladı. Üniversite birinci sınıfta okulu bırakan Demirhan, iş hayatına atıldı. O süreçte herhangi bir hedefi olmayan Demirhan, Almanya’da kısa süreli bazı işlerde çalıştı. Yaptığı işlere büyük bir motivasyonla başlayan, ancak çalışma hevesi zamanla azalan Demirhan, bir süre sonra Meksika’ya gitme kararı aldı. Meraktan gittiği Meksika’da İspanyolca öğrenen Demirhan, hobi olarak ahşaptan yapboz yapmaya başladı.

Hepsi el emeği

Demirhan, Meksika’da 8 yıl yaşadıktan sonra Datça’dan ev alıp, ailesinin yanına yerleşti. Evinin bahçesinde bir atölye kuran Demirhan, burada tasarladığı yapbozları üretiyor. Sosyal medya üzerinden yaptığı tanıtımlarla yurt dışından siparişler aldığını belirten Demirhan, “Seri üretime geçmeyi düşünmedim. Hepsi el emeği. Dünyanın her yerinde ilgilenen koleksiyonerler var. Şimdiye kadar dünyanın birçok yerine yapboz gönderdim” dedi. Yapboz yaparken, doğal renkli ve sağlam ahşaplar kullandığına değinen Demirhan, ahşabın kendi renklerini hiç bozmadığını da belirtti.