Ege EFES VE BERGAMA Unesco’yu zorluyor

EFES VE BERGAMA Unesco’yu zorluyor

29.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Selimiye Camii ve Külliyesi’nin dahil edilmesiyle ilgili olarak, “İlk defa dün

EFES VE BERGAMA Unesco’yu zorluyor

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Selimiye Camii ve Külliyesi’nin dahil edilmesiyle ilgili olarak, “İlk defa dünyadan ve Türkiye’den, doğrudan ve sadece Osmanlı kültürüne ait olan bir eser Dünya Mirası listesi’ne girmiş oldu. Bu bizim için sevindirici ve övünç verici bir gelişme” değerlendirmesinde bulundu.
1972 tarihli UNESCO “Dünya Doğal ve Kültürel Mirasının Korunması Sözleşmesi”ne göre, dünyada “evrensel seçkin değer” ölçütlerine uyan kültürel ve doğal varlıklar, “Dünya Mirası” sayılıyor. “Dünya Mirası Listesi” adını taşıyan bu listeye girmeyi başaran yerler, dünya çapında statü ve prestij elde ediyor.
Türkiye’nin ilk kez 1994 yılında UNESCO Dünya Miras Merkezi’ne iletilen geçici listesi, 2000, 2009 ve 2011 yıllarında güncellendi. Bu listede yer alan 26 varlık arasındaki Efes Antik Kenti ile Bergama’nın kalıcı listeye girebilmesi amacıyla çalışmalar hızlandırıldı. Selçuk ve Bergamalı yöneticiler, kalıcı listede yer alabilmek için tanıtım atağına geçtiler.