Ege Ekonomideki büyüme işadamlarına umut verdi

Ekonomideki büyüme işadamlarına umut verdi

13.09.2017 - 04:11 | Son Güncellenme:

Yüzde 5.1 olarak açıklanan 2017 yılı ikinci çeyrek büyüme oranı, İzmir iş dünyasında sevinç yarattı. Temsilciler, ekonomideki olumlu havanın sürmesini beklediklerini belirtti

Ekonomideki büyüme işadamlarına umut verdi

İTO Başkanı

Haberin Devamı

Ekrem Demirtaş:

İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye’nin tüm olumsuz koşullara rağmen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5.1 büyümesinin büyük başarı olduğunu söyledi. Büyümeye ihracatın ve yatırımların verdiği katkının son derece arttığına dikkat çeken Demirtaş, “2016 yılı son çeyrekte büyümeye yüzde 1-2 seviyesinde katkı veren ihracat ve yatırımın katkı oranı, yüzde 9-10 seviyelerine çıktı. Yatırımların büyümeye katkısı 2017 yılı 1. çeyrekte yüzde 3 iken, 2. çeyrekte yüzde 9,5’a tırmandı.

Büyümede kamu harcamalarının yerini yatırımlar aldı. Yatırımların artması sevindirici ve istihdam için de gerekli. Diğer yandan inşaat sektöründeki yüzde 6.8’lik büyüme de ikinci çeyrekte yüzde 5 seviyesinin korunmasına yardımcı oldu. Birinci çeyrekte genel büyümenin altında olan inşaat bu sefer üstüne çıktı” dedi.

Haberin Devamı

EBSO Başkanı

Ender Yorgancılar:

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, yılın ilk iki çeyreğinde ekonominin yüzde 5 düzeyinde büyüme patikasına girdiğini belirterek, baz etkisiyle üçüncü çeyrekte daha yüksek büyüme hızı yakalanacağını söyledi. Yorgancılar, “Yılın son çeyreğinde bir aksilik olmaz ise bu yıl ekonomide özlediğimiz yüzde 5 düzeyinin üzerinde bir büyümeyi göreceğiz. Yılın ikinci çeyreğinde bizleri en çok mutlu eden veri ise yatırımlardaki yüzde 9.5 düzeyindeki büyümedir. Bu uzun süredir özlediğimiz bir düzey idi” dedi.

BASİFED Başkanı

Levent Akgerman:

Kredi Garanti Fonu’nun piyasalara yaklaşık 200 milyar liralık fonun da etkisiyle yakalanan yüzde 5.1’lik büyümeyi, genel olarak sevindirici olduğunu ancak Türkiye gibi bir ülkenin büyüme oranının çok daha yüksek seviyelerde olması gerektiğini belirten BASİFED Başkanı Akgerman, şöyle devam etti: “Ülkemizde gerçek bir büyümeden söz edilebilmesi için en az yüzde 8’i yakalamalıyız. Bu da ancak katma değerli üretimin daha fazla desteklenmesiyle ve yapısal reformların biran önce hayata geçirilmesiyle mümkün olacaktır. Türkiye’nin kısa vadeli pansumanlardan çok sürdürülebilir bir ekonomi politikasına ihtiyacı var.”

Haberin Devamı

KESİAD Başkanı

Zeki Yöndem:

“Küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, uzun zamandır Türkiye ekonomisini de yakından etkiliyordu” diyen Yöndem, şöyle dedi: “Özellikle döviz kurlarındaki büyük hareketlilik zaman zaman iş dünyasına ciddi darbeler indirse de, sanayicisinden hizmet sektörüne kadar iş dünyasının tüm bileşenleri çalışmaktan vazgeçmediler.

Bugün gelinen noktada büyüme oranımızın yüzde 5’in üzerinde olduğunu görüyoruz. Şimdi bu olumlu havayı arkamızı alarak yelkenlerimizi şişirmeli ve yatırımlarımıza hız vermeliyiz. Temennimiz ülke ekonomimizin büyüme oranının daha da yukarıları görmesidir.”

EGOD Başkanı

Mustafa Akkalay:

Büyümenin tüm iş dünyasında büyük bir sevinç yarattığını belirten EGOD Başkanı Akkalay, “Açıklanan yüzde 5.1’lik ikinci çeyrek büyümesinde, ülkemizin ihracat lideri otomotiv sektörünün payı büyük. Özellikle yerli otomobil konusunda çalışmaların hızlanması, büyük önem taşıyor.

Ülkemizin tamamen kendi üretimi olan otomobil konusunda seri üretime başlandığında; hem ithalatın azalması hem de ihracatın artmasıyla büyüme hızımızın artacağına şüphe yok.”