Ege Elektrikli otobüsle ‘tasarruf’ zamanı

Elektrikli otobüsle ‘tasarruf’ zamanı

24.08.2017 - 06:10 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmete aldığı tam elektrikli otobüsler beklentileri karşıladı. Otobüsler, 436 ton karbondioksit salımını önledi, 162 bin litrelik akaryakıt tasarrufu sağladı

Elektrikli otobüsle ‘tasarruf’ zamanı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çevreci yatırımları kapsamında hizmete aldığı ilk tam elektrikli otobüs filosu hem ekonomik hem de çevresel beklentileri karşıladı. Sefere çıkan 20 otobüs, 1 milyonun üzerinde yolcu taşıdı. Tamamen yerli teknolojiyle üretilen otobüslerle, İzmir’in toplu ulaşımında 162 bin 692 litrelik akaryakıt kullanımından tasarruf edildi, 436 ton karbondioksit salımının önüne geçildi. 4.5 aylık süre içinde akaryakıtla çalışan otobüslerin yaratacağı salımı temizleyebilmek için 10 bin 947 ağaca gereksinim duyulacaktı.

Haberin Devamı

Sessiz ve konforlu

Uzun süren inceleme ve araştırma çalışmalarının ardından kentin coğrafi ve iklim şartlarına göre üretilen elektrikli otobüsler, günde 250 kilometre yol alabiliyor ve elektrik dışında hiçbir enerji kaynağı kullanmıyor. Karbon salımını sıfıra düşüren otobüsler, dizel otobüslere oranla yüzde 80’in üzerinde tasarruf sağlıyor, sessiz ve konforlu yolculuk olanağı sunuyor. Bununla birlikte ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 400 adet elektrikli otobüs alımı için hazırlattığı fizibilite raporu da Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanarak yatırım bütçesine alındı.

ESHOT Genel Müdürlüğü, tam elektrikli otobüs filosunun kendi ürettiği elektrikle çalışabilmesi için Buca’daki atölye binalarının çatılarında toplam 10 bin metrekarelik alanda güneş enerjisi santreli kuruyor. 3 bin 680 adet fotovoltaik panelden oluşan güneş enerjisi santrali, yıllık yaklaşık 1.38 megavat elektrik enerjisi üretecek.

Haberin Devamı

Çevre ödüllü proje

Santralde üretilen bu enerji, çevre dostu tam elektrikli otobüslerin şarj edilmesinde kullanılacak. ESHOT Genel Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği “Elektrikli Otobüs ve Güneş Enerjisi Santrali Entegre Projesi”, bu alanda dünyada ilk olması nedeniyle UITP tarafından verilen “Çevre ve Sürdürülebilir Gelişme Ödülü”ne layık görüldü.