Ege EMİB, sektöre değer katıyor

EMİB, sektöre değer katıyor

10.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Burs projesi sayesinde 146 öğrenci madencilik eğitimini tercih etti. AMORF yarışmasıyla ürünlere tasarım katıldı. Yeni ticaret heyeti organizasyonu ise Avustralya’ya olacak

EMİB, sektöre değer katıyor

Maden sektöründe verimliliği yükseltmek, iyi yetişmiş nitelikli mühendis ihtiyacına cevap vermek amacıyla Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin (EMİB) içinde yer aldığı Maden Sektör Kurulu’nun hayata geçirdiği burs projesi meyvelerini vermeye başladı. 2020-21 eğitim döneminde üniversite sınavına giren ve ilk 80 binde yer alan 146 öğrenci; maden mühendisliği, jeoloji mühendisliği ve cevher hazırlama mühendisliğini tercih etti.
Asgari ücrete varan miktarlarda burs vermeye başladıklarını belirten EMİB Başkanı Mevlüt Kaya, “Aramıza yeni katılan bu öğrencilerimizin, gençlerimizin sektörlerimiz adına en donanımlı şekilde bölümlerinden mezun olmalarını sağlayıp fabrikalarımızda, kendi açacakları fabrikalarda ya da işletmelerde başlattığımız bu reform hareketini hızlandırmalarını umut ediyoruz. Madencilik sektörü olarak 15 milyar dolar ihracat hedefimize bu tür projelerle ulaşacağız” diye konuştu.
1 milyar dolar
Sektörde işlenmiş ürün üretimini teşvik edip katma değer yaratmak amacıyla Amorf Doğal Taş Proje Tasarım Yarışması’nı sektöre kazandırdıklarını hatırlatan Kaya, madencilik sektöründe iş kazalarını önlemek amacıyla da, AB’nin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’yla yürüttüğü ‘Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Projesi’ne yaptıkları başvurunun kabul edildiğini dile getirdi. Kaya, Avustralya’ya sanal sektörel doğaltaş ticaret heyeti organize etmek için de Ticaret Bakanlığı’na başvuracaklarını sözlerine ekledi. 2021 yılının ilk çeyreğinde ihracatını yüzde 7’lik artışla 216 milyon dolardan 232 milyon dolara taşıyan EMİB; yıl sonunda 1 milyar doları geçmeyi hedefliyor.