Ege En eski ‘WhatsApp’ Agora duvarlarında

En eski ‘WhatsApp’ Agora duvarlarında

27.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

.

En eski ‘WhatsApp’ Agora duvarlarında

Smyrna Kazıları Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy, Agora duvarlarında bulmacadan, sevgiliye notlar ve fıkralara kadar birçok mesajın yer aldığını, WhatsApp uygulamasını anımsattığını söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) İzmir Şubesi tarafından düzenlenen Mükemmelliği Arayış Sempozyumu’nda tarihin izinde İzmir yolculuğuna çıkıldı. Oturum başkanlığını Defne Sarısoy’un yürüttüğü ‘Buralar Hep Dutluktu’ başlıklı söyleşide Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Smyrna Kazıları Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy, dünyanın en zengin Yunanca duvar yazı (grafito) koleksiyonunun, tarihi İzmir Agorası’nda bulunduğunu söyledi. Tarihi Agora kazılarında birbirinden ilginç duvar yazıları ve bunlara verilen yanıtları dinleyicilere anlatan Ersoy, bulmacadan, sevgiliye notlar ve fıkralara kadar birçok mesajın yer aldığını, WhatsApp mesajlaşma uygulamasını anımsattığını vurguladı.

En eski ‘WhatsApp’ Agora duvarlarında

İtiraflar, bilmeceler, mesajlar

Haberin Devamı

Söz konusu yazıların Helenistik ve Roma dönemlerindeki günlük yaşama ait kesitlerden oluştuğunu belirten Akın Ersoy, “Farklı şekillerin olduğu grafitolar arasında çeşitli itiraflar da yer alıyor. ‘Beni sevmeyen birini seviyorum’ ve ‘Leontis adlı birisi eşini aldatanı buldu ve öldürdü’ bu itiraflardan bazıları. Yukarıdan aşağıya ve soldan sağa okunduğunda aynı olan kelimelerle hazırlanmış beş satırlı bilmecelere ek olarak yanıtı içinde olan bilmeceler de duvarları süslüyor” dedi. Opet Kurumsal İletişim Müdürü Ayşenur Aydın da, Çanakkale’de tarihe sahip çıktıklarını ve restorasyonlarla turist ilgisinin hızla arttığına dikkat çekti.

Yazarlar