Ege Gastronomisiz turizm olmaz

Gastronomisiz turizm olmaz

21.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Şefler, HORECA Fair ile mutfaklarını donattı. Türkiye Aşçılar Federasyonu İcra Kurulu Başkanı Yılmaz, “Altyapımız sağlam, sezona hazırız” dedi. İzmir Aşçılar Derneği Başkanı Bucak ise, kentin yemeklerinin tanıtılacağı bir dünya turnesi hazırlıyor

Gastronomisiz turizm olmaz

GL Platform tarafından fuarizmir’de düzenlenen 3. HORECA Fair-Uluslararası Otel Ekipmanları Ağırlama Konaklama Teknolojileri Fuarı sona erdi. Turizme sağladığı katkıyla her yıl adından söz ettiren fuarın en dikkat çekici bölümü ise yine gastronomi etkinlikleri oldu. Ünlü şeflerin katılımıyla sektörün ayrılmaz bir parçası olan gastronominin önemi yine gözler önüne serildi. HORECA Fair’in gastronomi ayağında yer alan Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) İcra Kurulu Başkanı Rahmi Yılmaz, gastronomi olmadan turizmin olamayacağını, fuarın bu açıdan parlak bir sezonun da habercisi olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

- HORECA, gastronomi için neden önemli?

Ülkeler arası alışverişte HORECA elimizi çok güçlendirecek. Ciddi bir ziyaretçi girişi sağlandı. TAFED çatısı altında, satın alma yetkisine sahip 800’ü aşkın şef de mutfakları için alışverişi HORECA’dan yaptı.

- Turizmdeki gibi gastoromi de değişime ayak uydurabiliyor mu?

HORECA, turizm sezonunun hazırlıklarını tam olarak yapabileceği bir zemin sağladığı gibi aynı zamanda füturistik bir bakış açısıyla da gelecekteki turizm anlayışının neler olacağına dair sektörün bilgilendirildiği bir platforma dönüştü. Yani altyapımız sağlam, mutfağımız lezzetli. Hepimiz sezona şimdiden hazırız.
İzmir Aşçılar Derneği Başkanı Doç. Dr. Turgay Bucak ise, İzmir’in gastronomi çıtasını daha yükseklere taşımaya kararlı olduklarını, İzmirli şefleri dünya turnesine çıkarmaya hazırlandıklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

- Turne fikri nasıl ortaya çıktı?

Artık şehir ve ülkelerin gastronomik güçlerini kullanarak birbirlerine üstünlük sağlamaya çalışıyor. Gastrodiplomasi denilen yumuşak bir savaştan bahsedebiliriz. Çünkü gastronomi turizmin odak noktasına yerleşti. Bu doğrultuda İzmir ve Türkiye’nin gastronomi zenginliğini kullanarak başarılı tanıtım çalışmaları gerçekleştirmek zorundayız.

- Ne yapılacak?

İzmir Aşçılar Derneği ve Dış İşleri Bakanlığı İzmir Temsilciliği ortaklığında yürüttüğümüz proje doğrultusunda İzmirli şefler sonbaharda İskandinav ülkelerinde mutfağımızı tanıtacak bir turneye çıkacak. Danimarka, Norveç, İsveç ve İzlanda gibi ülkelerden olumlu dönüşler oldu. Yaklaşık 10 ülkeyi kapsayacak bir organizasyon olacak.

- Başka projeler var mı?

Ege Gastronomi Müzesi kurmak istiyoruz. İzmir Valiliği ile birlikte bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte “Mobil Mutfak” adıyla bir aplikasyonu hayata geçireceğiz. Bu aplikasyon ile her zaman her yerde mutfağımızı kurabileceğiz. Doğal afetlerde vatandaşlarımıza yardımcı olmak için de yine bu aplikasyonu kullanacağız.