Ege “Gediz’in ölmesine izin vermeyeceğiz”

“Gediz’in ölmesine izin vermeyeceğiz”

15.07.2021 - 00:10 | Son Güncellenme:

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Körfezi’ne akan Gediz Nehri’ndeki kirliliğin kaynağını tespit etmek için 410 kilometrelik hatta 1800 kilometre yol kat edeceğini ifade etti

“Gediz’in ölmesine izin vermeyeceğiz”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ege Belediyeler Birliği Başkanı Tunç Soyer, İzmir Körfezi’ne akan Gediz Nehri’ndeki kirliliğin kaynağını tespit etmek için çıktığı tura Manisa’dan başladı. Başkan Soyer, ‘Temiz Gediz Temiz Körfez’ sloganıyla 401 kilometrelik hatta 1800 kilometre yol kat ederek uzmanlarla incelemelerde bulunacağını söyledi. Türkiye’nin kuraklık tehdidiyle karşı karşıya bulunduğunu kaydeden Soyer, “Acil çözüm gerektiriyor” dedi.

Haberin Devamı

İl il dolaşacak

401 kilometre uzunluğundaki Gediz Nehri’nin doğduğu Murat Dağı’ndan itibaren Uşak, Manisa, İzmir’i kat ederek İzmir Körfezi’ne döküldüğünü hatırlatan Başkan Soyer, “Bir yandan yağmur suyu ayrıştırma kanalları yapıyoruz bir yandan körfezin yüzülebilir hale gelmesi için birçok çalışmayı yürütüyoruz. Ama Gediz’in denize döküldüğü noktada kirliliği kesemezsek temiz körfez mümkün değil. Bizim Gediz’in doğduğu yerden döküldüğü yere kadar birlikte çalışmamıza ihtiyaç var. İzmir’in dışında Manisa, Kütahya, Uşak’ta, Gediz’in geçtiği bütün mecralarda birlikte çalışmamız gerekiyor. Bu sadece İzmir’in meselesi değil. Gediz Havzası Türkiye’de tarım üretiminin yüzde 10’unu yapıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Üretimi karşılıyor

Gediz Havzası’nın ülkenin sebze üretiminin yüzde 5.6’sını, zeytin üretiminin yüzde 10’unu, üzüm üretiminin ise yüzde 16’sını karşıladığını ifade eden Soyer, “Bu nedenle Gediz Havzası’ndaki kirlilik ya da temizlik Ankara ve İstanbul’daki vatandaşı da ilgilendiriyor. Pandemi bize gösterdi ki hepimiz birbirimize bağlıyız. Birimiz dışında kaldığı zaman iyileşmemiz mümkün değil. Gediz’de de böyle bir durum var. El ele vererek birlikte çalışmalıyız. İnsan bedeninde damar nasıl kan ve can verirse bu cennet vatanın damarları da nehirleridir. Kendi damarınıza zehir enjekte etmemeniz nehirlerinize zehir vermemeniz lazım.

Gediz Nehri aynı bir bedendeki can gibi o da direnmeye, hayatını sürdürmeye çalışıyor. Gediz’i korumamız kendimizi korumamız, geleceğimizi kurtarmamız demek” ifadesini kullandı.

‘Atalarımızın mirası’

Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununa değinerek Ergene Nehri’ndeki kirliliği örnek gösteren Soyer, “Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilaj son yılların meselesi değil. Onlarca yıldır har vurup harman savurduğumuz zenginliklerimizin, asla sahip çıkmadığımız derelerimizin, zehirlediğimiz Ergene’yi, temiz akıtmadığımız derelerin, kanalizasyonu denize verdiğimiz yerleşim alanlarının sonucudur. Gediz’i Ergene’ye çevirmeyeceğiz. Temiz deniz, temiz körfez, temiz nehirler atalarımızın bize bıraktığı miras” dedi.

Haberin Devamı

Kurbana hazır

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kurban Bayramı için hazırlıklarını tamamladı. Kurban kesimleri için 8 büyükbaş mobil kurban kesim ünitesi, 1 küçükbaş mobil kurban kesim ünitesi ve 11 kesim çadırı kuruldu. Büyükşehir, kaçan hayvanların yakalanması için ekip kurdu. Ekiplere 293 35 61 ve 64 numaralı telefondan erişilebileceği belirtildi. Belirlenen yerler dışında kurban kesen ve atıklarını sokağa bırakanlara da 204 lira ceza kesilecek.