Ege Gündem her yerde aynı

Gündem her yerde aynı

10.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Büyükşehir ve Karşıyaka belediyeleri ile Yaşar Üniversitesi, kentleri tehdit eden iklim krizine karşı atılacak adımların uygulayıcısı oluyor, bu konuda yol gösteriyor

Gündem her yerde aynı

Karşıyaka Belediyesi, iklim değişikliği ile daha etkin şekilde mücadele edebilmek ve karar alma süreçlerini hızlandırmak amacıyla “İklim Değişikliği Müdürlüğü” kurdu. Konuya büyük önem veren Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın talimatıyla hayata geçen müdürlük hakkında bilgi veren Belediye Başkan Yardımcısı Saadet Çağlın, “Son yıllarda yaşadığımız kuraklık ve doğal afetler, tüm dünyada gelecek endişesine yol açtı. İklim krizini durdurmak ve hem kent hem de toplum olarak olumsuz etkilerden korunmak için tüm taraflara sorumluluk düştüğü bilinciyle harekete geçtik. Kentlerin iklim değişikliğini, iklim değişikliğinin de kentleri etkilediği ‘İklimin Kentleşmesi’ sürecinde; kentlerin mekânsal planlamasından yönetsel kararlara kadar pek çok konunun iklim değişikliği perspektifinden değerlendirilmesini yapıp öyle karar alacağız” diye konuştu.
Kentler doğayı korumalı
Dünya Kenti İzmir Derneği (DİDER) tarafından “Kent Diplomasisi ve İzmir” adıyla düzenlenen sertifika programının açılışına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, kentlerin iklim krizindeki etkisine ve çözüm için yapılması gerekenlere değindi.
İzmir gibi milyonluk metropollerde yaşayan insanlara ve dünyanın belediye başkanlarına yepyeni sorumluluklar yüklendiğini belirten Soyer, “Dünyamız artık bir ‘gezegen şehre’ dönüşüyor ve hepimiz, bir dünya vatandaşıyız. Bu nedenle kent diplomasisine her zaman olduğundan fazla ihtiyacımız var. Rekabet ile hırs arasındaki ince çizgiyi çok iyi kavramış bir kent diplomasisine... Hırsımıza yenik düşmenin hepimiz için ağır bir mağlubiyet olacağını görecek kadar olgun ve duyarlı olmalıyız. İklim krizinin içinden geçen bu gezegen şehir, dünyamız bizden bunu talep ediyor. Şehirlerin kurumları ve tüm insanları arasında, koruyucu, kucaklayıcı bir dil, bir başka iletişim biçimi kurmak zorundayız. Geleceğin şehirleri, kendi içine kapanmış, kendini doğasından ve geçmişinden koparmış yerler değil, nefes alan coğrafyalar olacak. Yeni nesil dünyanın yeni kentlerini inşa ederken, diğer yandan doğanın haklarını da içine alan yeni demokrasinin temellerini atacak” dedi.
İşbirliği mucizesi
Yaşar Üniversitesi de, düzenli olarak gerçekleştirdiği ‘Güncel Bilim ve Sanat Söyleşileri’nde, WWF Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı Genel Müdürü Aslı Pasinli ile iklim değişikliğinin güncel sonuçları ve sivil toplum kuruluşlarına düşen görevleri masaya yatırdı. “Atılacak net adımlarla çok hızlı sonuçlar alabileceğimize gönülden inanıyorum” diyen Pasinli, şöyle konuştu:
“Hiçbirimizin umudunu kaybetmesini istemem ama tablo da iç açıcı değil. En iyi tamir bakımdır derler, olanı korumalıyız. Bakanlık seviyesindeki politikalar çok önemli. Yeşil dönüşüm dediğimiz olayın mantığı teşvik sistemi. Hazırlıklar olduğu duyumlarını alıyoruz. Öte yandan geçtiğimiz yaz yaşanan yangın felaketinde de ilk defa bir sivil toplum kuruluşu olarak yangın söndürme helikopteri verilmesi için izin aldık. Elimiz kolumuz bağlı gözyaşları içinde televizyondan seyrederken bakanlığımızı aradık, ne yapabiliriz diye sorduk. Birey olarak, sivil toplum kuruluşları olarak konfor alanımızdan çıkıp daha fazla neler yapabileceğimizi sorgulamamızda yarar var. Bir arada olduğumuzda aynı dava için tek yürek olduğumuzda mucizeler oluyor.”

Yazarlar