Ege Günümüzün hastalığı: Çölyak

Günümüzün hastalığı: Çölyak

25.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çölyak hastalığının günümüzde karşılaşılan en sık genetik hastalıklardan biri olarak kabul edildiğini söyleyen Özel Gazi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ufuk Engin, “Dünyadaki çoğu ülkede her 70 ila 200 kişiden birinde çölyak hastalığı bulunur. Çölyak hastalığı buğday, arpa ve çavdar gibi tahılların içinde bulunan gluten adındaki proteine karşı bağışıklık sistemimizin verdiği anormal bir yanıt sonucu ortaya çıkar” dedi.

Günümüzün hastalığı: Çölyak

Ülkemizde yaklaşık 500 bin çölyak hastası olduğunu belirten Engin, “Ancak bu hastaların sadece yüzde 10 kadarına tanı konmuş durumdadır. Hastaların buğday ve dolayısıyla gluten içeren besinler tükettiklerinde şişkinlik, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetleri olur. Açıklanamayan kilo kaybı veya yeterli beslenmesine rağmen kilo alamama sık rastlanan şikayetler arasındadır” diye konuştu.
Tedavi yöntemleri
Hastalığın tanısının konabilmesi için çölyağın nedeni olan antikorların varlığını araştırmak amacıyla bir kan tahlili yapılması ve endoskopik yolla ince bağırsaktan biyopsi alınması gerektiğini söyleyen Dr. Engin, “Tedavi başta buğday olmak üzere gluten içeren besin maddelerini diyetimizden çıkarmaktan ibarettir. Bu sayede belirtiler hızla düzelir ve hasta sağlığına kavuşur. Buğday içeren besinler tükettiğinde bahsedilen şikayetleri olan hastaların mutlaka tetkik edilmeleri gerekmektedir” ifadesini kullandı. Çölyak hastalığı hakkında bilgiler veren Dr. Ufuk Engin, “Bağırsak iç yüzeyinde villus adı verilen ve besin emilimini sağlayan eldiven parmağı şeklinde küçük çıkıntılar bulunur. Villuslar bağırsak emilim yüzeyini artırarak besinlerin kana geçişini kolaylaştırır. Çölyak hastalığında gelişen iltihabi süreç sonucunda vücut kendi dokularına zarar veren antikorlar oluşturur. Bu antikorlar ince bağırsak iç yüzeyinde yer alan bu çıkıntıları yok eder ve villuslar düzleşir” dedi.