Ege ‘Hasta sayısı katlanabilir’

‘Hasta sayısı katlanabilir’

14.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kovid-19 vakalarının bir haftada iki kat artabileceğini kaydeden Prof. Dr. Serhan Sakarya “Önlem gerekiyor. Başka bir virüsle birleşirse oluşacak yeni varyant, Chucky gibi olabilir” dedi

‘Hasta sayısı katlanabilir’

Koronavirüs salgınıyla mücadele devam ederken, Omicron varyantının tüm dünyadaki etkisi her geçen gün artıyor. Sadece Türkiye’de değil, Avrupa ve Amerika’da vaka sayılarında artış yaşanıyor.
Bu durumun iki sebebi olduğunu belirten Medicana International İzmir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, Omicron varyantının diğer varyantlara göre bulaşıcılığının çok daha yüksek olduğunu, ikinci sebebin de insanların maske, mesafe ve hijyen kurallarını bir kenara bıraktığını ifade etti.

Haberin Devamı

‘İkiye katlanacak’

Omicron varyantının daha kolay atlatıldığı yönünde toplumda ciddi bir yanlış algı olduğunu belirten Sakarya, “Aşısız gelenler, aşılı olanlar kadar kolay geçirmiyor. Aşısız gelen hastalarımız her seferinde akciğer tutulumları ve solunum sorunları yaşadı. Hasta olanlar bu yeni varyanta daha iyi koruyuculuk geliştiriyor. Bir de hastalık geçirip üstüne aşı da olmuşlarsa, virüs aşıdan kaçamıyor.
Türkiye’de önümüzdeki hafta açıklanacak olan rakamların şimdiki hasta sayısının iki katı olacağını düşünüyorum. Çünkü bir yılbaşı geçirdik. İnsanlar sokaklara ve eğlence mekanlarına aktı. Mutlaka izolasyon önlemlerinin alınması gerekiyor. Eğer önlem alınmazsa hasta sayısına hastane yetmeyecek” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

‘2023’te de konuşulacak’

Bazı kişilerin Omicron varyantının, herkesi enfekte edeceği ve toplumsal bağışıklığın gelişeceği için pandeminin sonu olacağını iddia ettiğini kaydeden Prof. Dr. Sakarya, “Her yıl grip aşısı oluyoruz çünkü her sene karşımıza domuz, kuş gribi gibi farklı şekillerde çıkıyor. Kovid bir süre daha böyle devam edecek ancak artık pandemiden çıkması yani dünyadaki yayılımın durması gerek. Sars ya da Mers gibi bir virüsle birleşirse ortaya çıkacak olan yeni bebek varyant Chucky gibi olup, ölümcül olabilir” diye konuştu. Normal şartlar altında hasta sayısının yaz aylarına doğru azalma eğilimine gireceğini, sonbahara daha emniyette girebileceğimizi anlatan Prof. Dr. Sakarya, “2023 yılının bu zamanlarında hala Kovid’i konuşuyor olacağız. Hala aşıya ulaşamayan ülkeler var” dedi.

Aşılarının tam olması yetmedi

İzmir 112 Acil v Merkezi’nde çalışan Özlem Çayırlı (28), bir ay önce yakalandığı Kovid-19’u yendi. Aşıları tam olmasına karşın hastalığı zor atlattığını belirten, sağlık personeli Çayırlı, “Nefes almakta çok güçlük çektim” dedi. Çabuk yorulduğunu ve terlemesinin devam ettiğini belirten Çayırlı, “Altta yatan bir hastalığım yok, ama virüsten kötü etkilendim. Ne olur, kurallara uyun, maske takın” dedi.