Ege İnciraltı yıkımına siyaset bulaştı

İnciraltı yıkımına siyaset bulaştı

25.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, yıkımını istediği bölge için, “acil” değil açıklamasına Şehir Plancıları Odası’ndan yorum geldi

İnciraltı yıkımına siyaset bulaştı

İnciraltı’nda sit alanlarındaki ruhsatsız yapılarla ilgili yıkım tartışması siyasi boyut kazandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın yazıları ve müfettiş baskısı üzerine yıkım kararı alan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın acil yıkıma ihtiyaç olmadığını açıklamasıyla şok oldu. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Gökhan Erkan, “İdari işlem siyasi tartışmaya dönüştü” dedi.

Bakanlığın tavrı
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Gökhan Erkan ise İnciraltı’nda belediyenin idari işleminin siyasi bir tartışma konusuna dönüştüğünü söyledi. Bakanlık’ın tavrının son dönemde kritik olduğunu belirten Erkan, “İdari işlemi belediyeler ve Valilik gerçekleştirir. Şirince’de mahkeme kararı vardı. Muhlak ifadelerle yıkım durduruldu. Mahkeme kararına karşın durdurma kötü örnek oldu. Şimdi de turizm merkezi kararıyla yıkımlardan kurtulmaya çalışıldığını duyuyoruz” dedi.

Yasa yıkım diyor
Erkan, İnciraltı konusuda bir idari işlemin bu boyuta varmaması gerektiğine dikkat çekti. Erkan, Bakan Günay’ın “Acil yıkıma gerek yok” dediğini ancak yasanın idari işlemin en kısa zamanda yapılmasını söylediğini belirtti. Gökhan Erkan, imar planıyla kaçak yapıyı yasallaştırmanın sözkonusu olmayacağını da belirterek, “Yıkım idari bir işlemdir. Yıkım bizim de son aşamada değerlendirmek istediğimiz durum. Ama kaçak yapılar toplumun diğer kesimlerinde eşitsizlik görüşü doğuruyor” dedi.

‘Talimatlar uygulanacak’
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, “Ben Kültür ve Turizm Bakanlığının bana gönderdiği yazıyla bu işlemi yapmak zorundayım. En son gelen yazıda sadece belediyeler değil, artık bu işi Valilik’te yapmak zorunda. Biz de 8 Ağustos için yıkım kararı aldık” dedi. Çalkaya, başından beri İnciraltı’nda planlama sonuna kadar mevcut yapıların kalmasını istedim. Yedi yıldır yıkmamak için elimizden geleni yaptık” dedi.



TURSAB’tan Türkevi’ne destek geldi
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ve beraberindeki heyet, Manisa’nın Kula ilçesindeki tarihi esnaf çarşısı, tarihi evleri, kentsel sit alanı ile Kula Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan Türk Evi’ni inceledi. Türk Evi’nde açıklamada bulunan Ulusoy, Kula’yı halkın görmesi ve benimsemesi gerektiğini söyledi. Kula’nın tarihi mirasına sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Ulusoy, “Burada kalanlar, yaşadığı yere sahip çıkmalı. Burada servet var. Bu serveti önce Kulalıların bilmesi lazım” dedi.



Kula’ya yol 10 km kısalıyor
Uşak’ın Eşme İlçesi ile Manisa’nın Kula İlçesi’ni birbirine bağlayan karayolunda çalışmalar devam ettiği kaydedildi. Çalışmalar sonucunda yolun 10 kilometre kısalacağı bildirildi. UŞAK-USAŞ ve HİMMER Firmaları tarafından yürütülen çalışmalarla ilgili açıklama yapan yetkililer, “40 kilometre olan Eşme- Kula Karayolu, yapılacak çalışmalar sonucu 10 kilometre kısalacak. Mevcut olan yol genişliği ise 6,5 metreden 12 metreye çıkacak” dedi.