14.10.2021 - 00:42 | Son Güncellenme:
İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği’ne (İZSİAD) konuk olan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Yusuf Baran, hem İYTE’nin yürüttüğü çalışmaları hem de İzmir’in avantaj ve öne çıkan yönlerini iş insanlarıyla paylaştı. “İzmir inovasyon kenti olmalı, bu kent bu potansiyeli barındırıyor” diyen Baran, şöyle konuştu:
‘Z kuşağını çekmeliyiz’
“İYTE olarak sanayici ve iş dünyası ile işbirliğine büyük önem veriyoruz. İYTE sizindir, gelin, talep edin, isteyen, İYTE her zaman yanınızdadır. İzmir’de sanayinin dünyanın büyük sanayi başkentleriyle rekabet edebilmesi için üniversitelerle işbirliği yapmak mecburiyeti var. Ankara siyaset, İstanbul ise ticaretle öne çıkıyor. Gelinen noktada İzmir’in üstlenmesi gereken bir rol var; inovasyon ve girişimcilik kenti olmak. İzmir’i gözle görülmeyen, katma değeri çok yüksek ürünlerin ihraç edildiği bir kente dönüştürebiliriz. İzmir’e iki güneş yakışır, biri inovasyon, diğeri girişimcilik. Z kuşağının zeki gençlerinin, bu kentte deniz kenarında laptopunda yazdığı yazılımı ABD’ye satabileceği bir iklimi ve ortamı yaratmak zorundayız. Bu da sanayi akademi işbirliği ile olur.”
İYTE İzmir’in şansı
İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt ise, “İş dünyası ve sanayi sektörünün akademi ile ilişkisini geliştirilmesi gerekiyor. Bu konuda İYTE İzmir için büyük bir şans” dedi.
İşbirliği tablosu
İYTE’deki işbirliği projeleri hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran, “İki buçuk yılda üniversite sanayi iş birliği çalışmalarının yüzde 286, bütçelerinin ise yüzde 340 arttığına dikkat çeken Baran, “Sanayinin öz kaynakları ile yapılan proje sayımız yüzde 400 arttı. Uluslararası patent sayımız yüzde 1300, ulusal patent sayımız yüzde 225 arttı. Teknoparkı 906 milyon TL ciro ile devraldık ve şuan ciro 1 milyar 770 milyon TL oldu” dedi.
Miniklere sanatı sevdirecek
Yaşar Üniversitesi’nin ortak olarak yer aldığı ve Avrupa Birliği Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen “Eğitsel ve Dijital Kültürel Laboratuvar” (EDUCLAB) isimli proje ile okul öncesi öğretmenler için bir rehber hazırlandı. Projenin koordinatörlüğünü üstlenen Yaşar Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kahyaoğlu, projenin amacının okul öncesi çocukların kültür, sanat ve tarih alanlarında daha fazla bilgi edinip bilinçlenmesini sağlamak olduğunu söyledi.
Proje kapsamında hazırlanan rehber ve tüm materyaller, projenin www.educlab.eu/tr/ adresli web sayfasından 7 dilde ilgilenen tüm öğretmenlerin erişimine açık olarak sunuluyor.