01.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
‘29 Eylül Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü’nde İzmir’de düzenlenen panelde, israfı önleme çağrısı yapıldı. Panele video konferansla katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Her yıl 1.3 milyar ton gıdanın israf edilmesi kabul edilebilir değildir” dedi. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “Dünyada açlık seviyesinde olan kişiler olduğu sürece, kurulan medeniyetler utanç vericidir” vurgusunu yaptı.
AK Parti İzmir Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Ceyda Bölünmez Çankırı da, İzmir’de, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından ortak yürütülen, ‘Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık’ projesi kapsamında düzenlenen panelde dikkat çekici noktalara değindi.
26 milyon ton kayıp
İsrafın sadece dörtte birinin yüz milyonlarca insanın beslenmesine yeteceğini vurgulayan Çankırı, “Dünya üzerinde her yıl üretilen 4 milyar ton gıda, tüm insanlığa yetmesi gerekirken FAO verilerine göre, her 100 kişiden 11’i açlıkla mücadele ediyor ve her gün 25 bin insan açlık nedeniyle ölüyor. Üretilen gıdanın neredeyse 1.5 milyar tonu her yıl israf ediliyor. FAO’nun 2019 araştırmasına göre Türkiye’nin yıllık gıda kaybı ve israfı ortalama 26 milyon tondur. Her gün 4.9 milyon ekmek israf olmaktadır. Üretilen sebze ve meyvelerin yüzde 50’sinde kayıp yaşanmaktadır. Çöpe giden gıdaların miktarını azaltmak için yeni çözümler hayata geçirilmeli deyip kenara çekilmeden biz de karınca kararınca bir çalışmaya imza attık. Çözüm beklemek yerine hayata geçirdiğimiz Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetimi projesiyle pazar yerlerinde sebze ve meyve atığı israfın önüne geçmeyi planladık. Projenin pilot uygulamasına Diyarbakır Kayapınar Belediyesi sınırlarındaki pazar yerlerinden başlandı ve bu yılın başından beri toplanan atıklardan toplam 300 ton kompost elde edildi” diye konuştu.
Su kaybı önleniyor
Çankırı şöyle devam etti: “Kompostlarımız paketlenerek İlçe Tarım Müdürlüğümüz öncülüğünde çiftçilerimize toprak düzenleyici olarak bedelsiz olarak dağıtılmaya başlandı. Projemizin danışmanlığını yapan akademisyen hocalarımız, iyi üretilmiş kompostun toprağın kalitesini iyileştirerek, sulamayı 3/1’e, gübre kullanımının 5/1’e düşürdüğünü, topraktaki mikroorganizma ve organik madde oranını arttırdığını ve erozyonun önlenmesinde önemli bir malzeme olduğunu söylüyor. Bu yöntemi ülke geneline yayabilmemiz halinde tarımda su kullanımı yüzde 75 oranından yüzde 25’e düşürme ihtimalimiz bulunuyor. Projemizi İzmir’de hayata geçirmek için kollarımız sıvadık.”