Ege ‘İzmir, yerelde globalleşmeli’

‘İzmir, yerelde globalleşmeli’

26.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Büyükşehir, odalar ve STK’lar arasında uyum olduğunu belirten EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aslan, “İzmir, bir dış ticaret kenti olarak entelektüel birikimiyle global adımları atmaya yerelden başlamalı” dedi

‘İzmir, yerelde globalleşmeli’

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aslan, ekonomik açıdan önemli bir potansiyeli bünyesinde barındıran İzmir’de, 2 yıllık görev süreleri içinde altı çizilecek değerde adımlar attıklarını belirtti.
Özellikle girişimciliği önemsediklerini vurgulayan Aslan, “EGİAD Melekleri Yatırım Ağı bize miras kaldı, devam ettirdik. Girişimcilik ekosistemini yakından takip eden EGİAD Melekleri, 1500’den fazla girişimciyle temas, 24 girişimci-melek yatırımcı toplantısı organizasyonu ve 14 girişim projesine toplam 6 milyon lira yatırımla bu alanda önemli başarılar elde etti. Girişimcilikte referans noktasıyız. Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) ‘Bu Gençlikte İş Var’ Ege finalini de biz düzenliyoruz” diye konuştu.
Girişimcilik ekosisteminin gelişmesi için 2015’ten bu yana EGİAD Melekleri’yle faaliyette bulunan EGİAD, Aralık 2020’de İzmir Ticaret Odası’nın ‘İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’yle iş birliği yaptı, bu alandaki çalışmalarını hızlandırdı. EGİAD, merkezin paydaşı ve hissedarı olarak, üyelerini İzQ ve yatırım olanaklarıyla buluşturdu. İzmir Ticaret Odası’nın girişimcilik alanındaki çalışmaları ve Girişimcilik Merkezi İzQ’nun İzmir ekosistemi açısından çok kıymetli olduğunu ve kendilerini heyecanlandırdığını belirten Mustafa Aslan, “İzmir, son 10 yılda kayda değer bir gelişme ve çeşitlenme gösteriyor” vurgusunu yaptı.
Aslan, Liselerarası Girişimcilik Yarışması’nın Türkiye ayağını da EGİAD’ın düzenlediğine dikkat çekti. öğrencilerin projeleriyle 22 Şubat’ta yarışacağını, finalistin dünya finali için ABD’ye gönderileceğini kaydetti.
Girişimciliğin İzmir için önem taşıdığını belirten Aslan, “Yüksek ve hızlı tempolu girişimcilik ortamı yaratarak ekonomik refahı ve istihdamı artırmak, aynı zamanda girişimciler için de uygun ekosistemi yaratmak, bölgesel rekabette en önemli konulardan biri haline geldi” dedi.

Haberin Devamı

İspanya’yla dijital imza

Dış ticaretin altını çizen EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aslan, 25 uluslararası diplomatik-ticari temas yaptıklarını belirtti. Mart 2020’de Tunç Soyer ve A takımı ekibiyle İspanya’nın Valencia kentinde ‘Valencia-İzmir’ kardeşlik anlaşmasını imzaladıklarını da aktaran Aslan, “Mahmut Başkanımızın muvafakatıyla Valencia Ticaret Odası-İzmir Ticaret Odası iş birliğini dijital imzayla yaşama geçirdik. İş birliği yapılacak sektörler belirlendi. Bu çerçevede üyeler bire bir görüşecek” şeklinde konuştu.

‘İpekyolu canlanabilir’

19 Mayıs 2019’da Milli Mücadele’nin başlangıcının 100. yılına ithaf edilerek İzmir ve Ege Bölgesi’nde bir iş örgütü tarafından kurulan ilk düşünce kuruluşu olan EGİAD Think Tank ilk raporunu (EGİAD Çin Raporu) yayımladı. Raporun, Çin’le ekonomik ilişkilere İzmir ve Ege Bölgesi’nden ayrıntılı bir bakış sergilediğini kaydeden Mustafa Aslan, şunları söyledi: “Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Bey rica etmişti.
Hangi sektörler rekabet avantajı oluşturur, neyi ihraç ederiz, bunlara bakıldı. İlişkilerde turizm, tarım bilişim ve lojistik sektörleri öne çıkıyor Çin’le. İpekyolu’nu canlandırma hedefi var.
Çin çok büyük bir ekonomi. Oradan alınacak çok küçük bir pay bile Türkiye ekonomisi için önemli.
Liman, demiryolu, kara ulaşımı, lojistik depolamalarıyla İzmir’e büyük katkı sağlar. İzmir, tarım alanlarına en yakın büyük şehir, en verimli topraklar Menderes’te. Yeni inovatif yöntemlerle, yapay zekâ kullanılarak, dikey tarımla verim ve kalite artırılabilir. Kent, lojistik olarak da buna uygun. ABD’deki Silikon Vadisi gibi bir yapılanma neden olmasın.”

Haberin Devamı

‘Kent avantajlı’

2017’den itibaren İzmir’in ekonomik olarak şaha kalktığına vurgu yapan EGİAD Başkanı Aslan, “İzmir’de, diğer sanayi şehirlerine göre yaşam maliyeti uygun. Sosyoekonomik, kültürel olarak da gelişmiş, olanakları olan bir şehir. Beyaz yaka üst-orta sınıfı cezbediyor. İklimi ve tatil yerlerine yakınlığı gibi lojistik avantajı da var.
Tunç Başkan, oda ve STK’lar arasında birlik var. Beraber çalışıyoruz. Sanayici ve iş insanı, İstanbul üzerinden değil, yurtdışıyla doğrudan çalışıyor. Dünyada öne çıkan, metropolitan bir şehir İzmir. Yerelde globalleşmesi gerekiyor kentin. Bütün ekonomkik aktörlerin, kendilerini buna göre güncellemesi gerekiyor. İzmir, entelektüel birikimiyle, bir dış ticaret kenti olarak dünyada bunu en iyi yapabilecek şehirlerden biri” diye konuştu.
Olumlu geçen bir dönemi geride bırakmaya hazırlandıklarını belirten Mustafa Aslan, EGİAD geleneği gereği, Mart ayındaki seçimde aday olmayacağını sözlerine ekledi.

Yazarlar