Ege İzmir’in suyuna OSB koruması

İzmir’in suyuna OSB koruması

21.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Üretimde kullanılan atık suyu, şebeke suyu kalitesinde arıtacak projelerini duyuran İAOSB Başkanı Uğurtaş, “Üyelerin maliyeti azalacak, doğaya da faydamız olacak” dedi

İzmir’in suyuna OSB koruması

Çevre ile barışık üretim misyonu doğrultusunda hareket eden İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB), “Arıtılmış Atık Suyun Geri Kullanımı” projesini hayata geçiriyor.
3 milyon metreküplük suyun tekrar kazanılmasının hedeflendiği proje ile İAOSB’nin mevcut Atık Su Arıtma Tesisi’nden çıkan suyun, ileri arıtma işleminden geçirilerek şebeke suyu kalitesinde tekrar kullanılacak. “Dünya Bankası Finansmanlı Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi” kapsamında hazırlanan çalışma, 5 milyon euroluk yatırımla gerçekleştirilecek.
Bir yıla tamam
Proje hakkında bilgi veren İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, “Geri kazanacağımız suyu, ayrı bir dağıtım şebekesi ile rekabetçi bir bedelle tekrar katılımcılarımızın kullanımına sunmayı hedefliyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayının ardından bir yıl içerisinde çalışmamızı tamamlamayı planlıyoruz. Proje ile kullandığımız yıllık 4 milyon metreküp civarındaki suyun yüzde 70’ini geri kazanmayı hedefliyoruz. Böylece her yıl şehir şebekesinden 3 milyon metreküp daha az su tüketerek, sınırlı su kaynaklarımızın verimli kullanımı konusunda önemli bir adım atmış olacağız” diye konuştu. Projenin gerçekleştirilmesinin ardından İAOSB katılımcılarının girdi maliyetlerinde önemli bir tasarruf sağlanacağına da dikkat çeken Uğurtaş, “Katılımcılarımızın büyük bir kısmı İZSU’dan aldığımız suyu, su hazırlama ünitelerinden geçirdikten sonra kullanıyor. Elde edeceğimiz su ile bu üniteye ihtiyaç büyük ölçüde ortadan kalkmış olacak. Yeşil altyapımız, katılımcılarımıza hammadde, elektrik, su ve atık bertarafı harcamalarının azaltılması konularında destek sunarken, yaşanabilir bir dünya bırakma konusunda da fayda sağlıyor” dedi.