Ege İzmir’in tarihi yeniden gün yüzüne çıkıyor

İzmir’in tarihi yeniden gün yüzüne çıkıyor

28.01.2024 - 00:00 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentin simge bölgelerinden Basmane’de tarihi aksı canlandıracak Oteller Projesi’nin çalışmalarını yerinde inceledi.

İzmir’in tarihi yeniden gün yüzüne çıkıyor

Başkan Soyer’e kent gözlemcisi yazar Orhan Beşikçi de eşlik etti, Oteller Sokağı’nın tarihi hakkında bilgi verdi. Basmane Pazaryeri Mahallesi’nde aralarında Tevfik Paşa Konağı, ünlü yazar Tarık Dursun K’nın bir süre yaşadığı ev olmak üzere yapımı süren 6 yapının restorasyonu yüzde 55 oranında tamamlandı. Oteller Projesi’nin tarihi alanı yine eski günlerine kavuşturacağını ifade eden Başkan Tunç Soyer, “Basmane Oteller Sokağı sadece bina cephelerinin iyileştirmesi ile kendini gösteren bir sokaktı.  

Haberin Devamı

Şimdi ise bize miras kalan bu yapıları gün yüzüne çıkarma vakti geldi. Tek tek yıkılmış, harap olmuş binaları ayağa kaldırmaya çalışıyor arkadaşlarım. Bu iş bittiğinde hem İzmirliler çok kıymetli yapılara kavuşmuş olacak, hem kent turistik anlamda zenginleşecek. Eski şaşalı görüntüleriyle, hatıralarla tekrar hatırlanacak” dedi. Basmane’de Helenistik dönemden günümüze pek çok medeniyetin izi olduğunu belirten Beşikçi de, “Eski İzmir camileri, mescitleri, sinagogları, kiliseleri, birbirinden ilginç sivil mimari örnekleri burada. Bölge turizme büyük katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.