Ege Kahramanlarımızı buluşturan oyun!

Kahramanlarımızı buluşturan oyun!

17.12.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı, ‘Cumhuriyete Doğru’ adlı oyunda Ulu Önder Atatürk ve milli mücadele kahramanlarının öyküsü anlatılıyor.

Kahramanlarımızı buluşturan oyun

Millî Eğitim Bakanlığı’nın Cumhuriyetin 100. yılı için hazırladığı ‘Cumhuriyete Doğru’ adlı tiyatro oyunu seyirciyle buluştu, tam not aldı. Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, Mehmet Akif Ersoy, Halide Edip Adıvar ve Kara Fatma gibi milli mücadele ve Cumhuriyet tarihi açısından önemli karakterler ilk defa aynı oyunda birleşti. Farklı ideolojik kesimlerden sanatçılar bu birliktelik için aynı oyun etrafında toplandı. Bu yönüyle toplumsal birlik mesajı vermeyi amaçladığı net olarak görülen oyun bütün tarihi karakterlerin milli mücadeledeki katkılarına odaklandı. Oyun bir öğretmenin şehitliği ziyaret ederek 10 yaşındaki öğrencisi Ali’ye, Cumhuriyetimizin nasıl ilan edildiğini anlatması ile başlıyor. Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının Ankara’da Büyük Millet Meclisi’ni kurması ile devam eden süreçte, Millî Mücadele kahramanlarının ve Türk Halkı’nın tek yumruk oluşu ve kanlarının son damlasına kadar savaşarak milli mücadeleyi nasıl kazandığı konu ediliyor. Tiyatro oyunu, Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ni ilan edişi ile tamamlanıyor. 

Haberin Devamı

110 kişilik dev kadro 

110 kişilik dev bir sanatçı kadrosu ile başrollerini Serdar Yeğin, Gülen Karaman, Erhan Yazıcıoğlu, Ahmet Yenilmez, Zuhal Yalçın, Levent Özdilek, Şebnem Özinal, Ziya Kürküt, Sefa Zengin, Yiğit Yapıcı ve Volkan Severcan’ın paylaştığı oyun, milli mücadelemizi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundaki kahramanlık hikâyesini anlatıyor. Eser, Bora Severcan tarafından yazıldı. Koreografide Özgür Adam İnanç ve Serhat Güdül’ün imzaları bulunan oyunun orijinal müzikleri ise Selim Atakan tarafından bestelendi. Proje yapımcılığını Volkan Severcan üstlenirken, proje danışmanlığını ise Doç. Dr. İbrahim Sarıştaş yaptı. Oyunun yazımı aşamasında tarihsel gerçekliklerin doğru yansıtılması için Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan 15 kişilik bir arşiv araştırması ekibi çalıştı. 

Haberin Devamı

Erhan Yazıcıoğlu, oynadığı Fevzi Paşa rolünden dolayı büyük bir gurur ve mutluluk duyduğunu söyledi. Hamdullah Suphi Bey’i canlandıran Ahmet Yenilmez, bu tiyatronun 100 yılda bir yaşanacak bir etkiye ve birlikteliğe sahip olduğunu vurguladı. Rauf Bey rolündeki Volkan Severcan ise, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e böyle bir projeyi hazırlamış olduğu için teşekkür etti.