Ege Katar’ın ümit rüzgârı İzmir Körfezi’nden

Katar’ın ümit rüzgârı İzmir Körfezi’nden

04.08.2017 - 04:17 | Son Güncellenme:

Ekonomi Bakanlığı’nın Katar-Türkiye İkili İş Görüşmeleri’nde konuşan Bakan Zeybekci, “Katar’ın ihtiyaçları garanti altına alınabilir. Katar’da ümitsizlik rüzgârları çıkarmak isteyenlerin karşısına, serin imbat yelleri İzmir Körfezi’nden gitti” dedi

Katar’ın ümit rüzgârı İzmir Körfezi’nden

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Katar’dan yaklaşık 80-90 civarında şirketin, Türkiye genelinden de 150’den fazla firmanın İzmir’de bir araya geldiğini belirtti. Swissôtel’deki Katar-Türkiye İkili İş Görüşmeleri’nde konuşan Zeybekci, “Eksikliklerimizi ve olması gerekenleri birlikte tamamlayabiliriz. Katar’ın sürdürülebilir şekilde gıda, tarım, bütün insani ve günlük ihtiyaçları garanti altına alınabilir” dedi.

Haberin Devamı

Zeybekci, iki ülke işadamları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla düzenlenen ‘Türkiye-Katar İkili İş Görüşmeleri’ etkinliğinin açılışını Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed bin Casim bin Muhammed Al Sani’yle birlikte yaptı.

‘Türkiye’nin rolü’

Zeybekci, etkinliği özellikle İzmir’de düzenlediklerini söyledi. 5 Haziran’ın Katar’ın 15 Temmuz’u olduğunu ifade eden Zeybekci, 15 Temmuz’da demokrasi devrimi yazmış bir ülke olarak Türkiye’nin hiç tereddüt etmeden Katarlıların yanında olduğunu vurguladı.

Katar’a 6 Haziran’daki ilk uçağın İzmir’den gittiğini, ilk geminin de İzmir’den kalktığını hatırlatan Zeybekci, şöyle devam etti: “Katar’da ümitsizlik rüzgârları çıkarmak isteyenlerin karşısına bir ümit rüzgarı olarak serin imbat yelleri, o serinlikler İzmir Körfezi’nden, İzmir’den gitti. Onun için bilerek İzmir’i seçtik.”

Haberin Devamı

Bakan Zeybekci, Türkiye’nin Katar’ın bütün ihtiyaçlarını karşılayabileceğine dikkati çekerek, sağlık turizmi, teknoloji ve diğer her türlü alanda iki ülke iş insanlarının iş birliği yapabileceğini söyledi. Etkinlikte yer alan Türk ve Katarlı firmalara kefil olduğunu belirten Zeybekci, Katar’a yönelik ambargonun uygulanmaya başlandığı anda İzmir’deki firmaları aradığını aktardı,

‘Ödenir mi diye sormadılar’

“Bunu ilk defa söylüyorum, inanın İzmir’deki o iş dünyası, o ilk ürünü gönderenler ‘Bunu biz niye gönderiyoruz, fiyatı ne olacak, parası ödenecek mi, ödenmeyecek mi?’ diye sormadılar. Bu arkadaşlar o kadar mal gönderdiler ama bununla ilgili bir tek tereddütleri ve soruları olmadı. Birlikte yatırımlar yapmanızı istiyoruz” diye konuştu.

Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed bin Casim bin Muhammed Al Sani, Katar’a uygulanan ablukanın kırılmasında Türkiye ve Katar özel sektörlerinin büyük rolünün olduğunu söyledi.

“Kriz sırasında verdiğiniz destek ve gösterdiğiniz şerefli tutum, iki ülke arasındaki tarihi ilişkileri daha da güçlendirdi, derinleştirdi” diyen Al Sani, Katar ekonomisinin gelişmiş ülkeleri etkileyen ekonomik krizde direnişini ispatladığını söyledi.

Haberin Devamı

Katar’ın doğalgaz ve LNG ihracatının da devam ettiğini, ihracatta yüzde 30 artış kaydettiklerini dile getiren konuk bakan, ülke ekonomisinin istikrar ve yatırım fonlarının güçleri açısından ilerlemenin sürdüğünü anlattı.

Bakan Al Sani, sözlerini şöyle sürdürdü: “Katar ve Türkiye, ender görülen bir kardeşliğe ve çok iyi ilişkilere sahip iki ülke. Tüm alanlarda ilişkilerimiz devam ediyor. Bu ilişkilerimiz ticaret hacmine de yansımıştır.”

‘İlişkiler güçleniyor’

Katar Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Mahdi Al Ahbabi, abluka kararı sonrası Türkiye’den Katar’a ilk geminin kalktığı İzmir’de bulunmaktan dolayı memnuniyet duyduklarını, Türkiye’ye devlet ve iş dünyası olarak kendilerine verdiği destekten ötürü teşekkür ettiklerini söyledi. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise iki ülkenin birbirine verdiği karşılıklı desteğin ticari ilişkilerin güçlenmesine katkı sağladığını belirtti.